2013. március. 23. 21:53 MTI Utolsó frissítés: 2013. március. 23. 21:52 Világ

"Történelmi jelentőségű döntés" - Kihirdette a tűzszünetet a PKK

A Kurd Munkáspárt (PKK) katonai szárnya szombaton hivatalosan is tűzszünetet hirdetett Törökországgal, eleget téve ezzel a párt börtönben lévő vezetője csütörtöki felszólításának.

"Vezetőnk döntése mindannyiunké. Elfogadjuk és egyet értünk vele. Történelmi jelentőségű, korrekt döntésnek tartjuk... Hivatalosan kinyilvánítjuk a tűzszünetet" - üzente az internetre föltett videó felvételen Murat Karayilan, a PKK katonai parancsnoka az észak-iraki hegyvidékről, ahol a kurd gerillák táborai vannak.

Abdulla Öcalan, a PKK alapítója és a kurd önrendelkezési harc elindítója csütörtökön felszólította pártja tagjait és híveit, hogy közel harminc év után szüntessék be a harcot a török állam ellen, és vonuljanak ki az országból, mert elérkezett az idő az "eddigi politika átértékelésére".

Karayilan a visszavonulás kapcsán a török parlament és kormány tennivalóiról beszélt, de ezeket nem részletezte. Kijelentette, hogy fegyveresei több támadást nem indítanak, de ha őket támadják meg, akkor felveszik a küzdelmet.

A PKK becslések szerint jelenleg ötezer harcossal rendelkezik, de ennek csak a fele tartózkodik Törökországban, a másik fele az iraki rejtekhelyeken húzza meg magát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.