2012. október. 31. 10:25 Utolsó frissítés: 2012. október. 31. 10:24 Világ

Megduplázódott az ópiumtermelés Délkelet-Ázsiában

Az elmúlt hat évben a korábbi kétszeresére nőtt az illegális ópiumtermelés Délkelet-Ázsiában: a mianmari és laoszi parasztok több mákot ültetnek, miután megnőtt a kereslet Kínában és más államokban – közölte szerdán az ENSZ.

A világszervezet Kábítószer és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának jelentése szerint a kelet-ázsiai és csendes-óceáni ópiumfogyasztók már a világpiac negyedét jelentik. Csak Kínában több mint egymillió heroinfüggő él, a térség fogyasztóinak több mint 70 százaléka.

A drog árának emelkedése miatt 2011 és 2012 között a mákültetvények területe Laoszban 66 százalékkal nőtt, és elérte a 6800 hektárt. Mianmarban pedig, amely Afganisztán után a második legnagyobb ópiumtermelő ország, a terület 17 százalékkal nőtt, és 51 ezer hektárt tesz ki az ENSZ-jelentés szerint.

Összességében 2006 óta megkettőződött az ópiumtermelés a térségben annak ellenére, hogy Laosz, Mianmar és Thaiföld vállalta: 2012-ben csaknem 25 ezer hektárral csökkenti az ültetvények területét.

Az ENSZ-hivatal becslése alapján az ópiumtermelés értéke Mianmarban és Laoszban 2012-ben eléri a 431 millió dollárt, ami egyharmaddal több, mint egy évvel korábban volt. Egy kilogramm ópium termelői ára Laoszban jelenleg 1800 dollár, Mianmarban 520 dollár. A mianmari termelés várhatóan 690 tonna lesz, azaz a világtermelés mintegy 10 százaléka, Afganisztán részesedése a piacon körülbelül 90 százalék.

A máktermesztéssel foglalkozó családok száma szintén nőtt: Laoszban 38 ezerre, Mianmarban pedig 300 ezerre. Az ENSZ-jelentés szerint nem várható, hogy a parasztok felhagynak a kiegészítő jövedelmet biztosító máktermesztéssel, főként azok nem, akik ebből fedezik az élelmiszer-ellátásukat.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?