2012. október. 17. 17:52 MTI Utolsó frissítés: 2012. október. 17. 17:44 Világ

Kalózok raboltak el orosz és észt matrózokat Nigériánál

Kalózok megtámadták egy francia cég hajóját Nigéria partjainál, és elraboltak fedélzetéről hat orosz és egy észt matrózt - közölte szerdán honlapján a vállalat, a párizsi székhelyű Bourbon SA.

Az eset hétfőn történt a Niger folyó kőolajban gazdag deltája közelében. A Bourbon hajókat bocsát az olaj- és gázipari cégek rendelkezésére. A megtámadott hajón dolgozó további kilenc matróznak sikerült elmenekülnie. A cég azonnal mentőegységet menesztett a térségbe, hogy kiszabadítsa alkalmazottait - tette hozzá a Bourbon közleményében. A társaság szóvivője nem volt hajlandó további részleteket elárulni az esetről.

Ebben a térségben egyre több a kalóztámadás. A hajókat általában rakományukért - leginkább a szállított üzemanyagért - támadják meg, és ennek megszerzése után az elrabolt tengerészeket rendszerint szabadon engedik, noha az emberrablás is jövedelmező tevékenység a bűnözők számára a deltavidéken, amely Afrika legnagyobb energiaipari központja.

Külföldi cégek több mint 50 éve termelnek ki kőolajat a Niger deltájában. Noha ebből a nigériai kormánynak is több milliárd dollár haszna származik, a deltavidék lakossága nagy szegénységben él. Az országrészben 2006-ban felkelés tört ki, amelyet közvetlenül az robbantott ki, hogy szélsőségesek és köztörvényes bűnözők felrobbantottak több vezetéket, és külföldi munkásokat raboltak el. A lagosi kormány 2009-ban amnesztiát, rendszeres segélyt és képzést ajánlott a lázadóknak. Bár a felajánlott előnyökben végül kevesen részesültek, az erőszakcselekmények száma jelentősen csökkent. Mindazonáltal még mindig történnek támadások és emberrablások, de ezeket állítólag olyan kisebb szervezetek követik el, amelyek nem írták alá a 2009-es amnesztia-megállapodást.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?