2012. július. 27. 11:16 MTI Utolsó frissítés: 2012. július. 27. 11:05 Világ

Katasztrófától tartottak, lezártak egy gyárat Olaszországban

Környezeti és egészségügyi katasztrófa gyanújával az olasz ügyészség lezáratta a tarantói Ilva acélgyár egyes részlegeit. A kohászat munkásai sztrájkba léptek.

Az Ilva többi olaszországi üzemének dolgozói is csatlakoztak pénteken a tarantói fémipari szakszervezetek meghirdette munkabeszüntetéshez. A Fim, Fiom és Uilm szakszervezeti tömörülések határozatlan idejű sztrájkot indítottak a termelés azonnali újraindítását sürgetve. Tarantóban az érintett ötezer munkás tiltakozik a gyár előtt és a város utcáin.

A tarantói ügyészség az egyik legnagyobb európai acélgyárként ismert Ilva hat termelési részlegét - köztük a kohókat - záratta le. Az olasz sajtóban közölt hatósági rendelkezés szerint az Ilva "a legalapvetőbb biztonsági előírásokat megszegve jelentős mennyiségű szennyező anyagot juttatott a környezetbe súlyos közegészségügyi veszélyt okozva". Az ügyészség megbízására készült szakértői vizsgálat azt állítja, hogy az Ilva "katasztrofális méretű" környezetszennyezése Taranto kerületeiben ugrásszerűen megemelte a rákos megbetegedések arányát és 174 ember halálát okozta. 

Az Ilva nyolc vezetőjét házi őrizetbe vették, közöttük Emilio Riva volt tulajdonost. "Az igazi környezeti katasztrófa a gyár üzemen kívül helyezése. Hat részleg leállítása megbénítja az egész gyárat" - jelentette ki Rocco Palombella, az Uilm főtitkára, aki negyven évig dolgozott az Ilvánál.

Az 1960-ban megnyitott tarantói acélgyár ellen a nyolcvanas években indult az első környezetvédelmi vizsgálat. A gyár akkori vezetőjét 1982-ben 15 nap börtönre ítélték - emlékeztetett az olasz sajtó. Az Ilva a nyolcvanas évekbeli fénykorában több mint 21 ezer dolgozót foglalkoztatott. Jelenleg 11.571-en dolgoznak a gyárban.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?