2012. március. 19. 17:38 MTI Utolsó frissítés: 2012. március. 19. 17:18 Világ

Döntöttek az uniós miniszterek a cápahalászatról

Az uniós mezőgazdasági és halászati miniszterek - hétfői brüsszeli tanácskozásukon - egyetértésre jutottak abban, hogy megszigorítják a cápahalászatra vonatkozó szabályokat, megtiltják a kifogott cápa uszonyának a hajón történő levágását és külön értékesítését.

A cápauszonyleves kedvelt csemege főként Ázsiában, a cápauszony legnagyobb ázsiai beszállítója pedig az unió, elsősorban Spanyolország. 

Az ipari módszereket alkalmazó cápahalászok, ha tehetik, a legszívesebben már a hajón levágják a kifogott cápa uszonyát, a megcsonkolt, magatehetetlen állatot pedig visszalökik a tengerbe. Ezt a gyakorlatot az EU-ban 2003 óta elvben tiltják, de a szabályozás hálóján lyukak tátonganak. Így például mindmáig mód van arra, hogy a hajón levágják az uszonyt a cápáról, és a cápatestet az uszonytól külön értékesítsék, tehát lényegében csak a cápatest tengerbe való visszajuttatásának a tilalma érvényesül. Így azonban sokféle visszaélés képzelhető el - például kevéssé szakértő piaci közegben minőségibbnek tartott cápafajta uszonyaként adhatják el a kevéssé jó minőségű cápauszonyt, hiszen az uszonyhoz nem kapcsolódik a fajtára vonatkozó bizonyíték, maga a cápatest.

A mostani gyakorlat mellett több tucat cápafajtát a kihalás fenyeget, mert különösen ízletes uszonya miatt túlhalásszák a fajtát. Uniós adatok szerint a cápahalászat döbbenetes méreteket ölt a világon: évente 73 millió példányt fognak ki a tengerekből.

Az új szabályozási tervezet értelmében - ha azt az Európai Parlament is jóváhagyja - a cápatestet csak uszonnyal együtt lehet majd kirakodni a halászhajóról.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?