2012. február. 16. 20:15 MTI Utolsó frissítés: 2012. február. 16. 20:12 Világ

Munkához látott az űrben két orosz asztronauta

Csütörtökön először lépett ki a világűrbe és kezdte el hatórásra tervezett feladatainak végrehajtását két olyan orosz űrhajós, akik még tavaly érkeztek társaikkal együtt a Nemzetközi Űrállomásra.

A Moszkva melletti repülésirányító központ tájékoztatása szerint Anton Skaplerov és Oleg Kononyenko fedélzeti mérnökök léptek ki a világűrbe az előírt feladatok végrehajtására. Skaplerov tavaly novemberben érkezett az űrállomásra Anatolij Ivanyisin orosz és Daniel Burbank amerikai orosz űrhajóssal együtt, míg Kononyenko december óta lakója az űrállomásnak az amerikai Donald Pettit és a holland Andre Kuipers asztronauták társaságában.

A világűrbe kilépett két űrhajós feladata, hogy üzembe helyezzenek egy olyan robotkart, amellyel egyebek között kirakodják a Pirsz modul hasznos terhét. A Pirszet le fogják kapcsolni az űrállomásról, és a modul a tervek szerint a Csendes-óceánba fog zuhanni.

A két orosz feladata, hogy a meteoritokkal szemben 5 kiegészítő védőpanelt is felszereljenek, és olyan anyagmintákat helyezzenek el, amelyek 1-3 évig lesznek kitéve a világűr minden hatásának. A szakértők majd ezen minták alapján döntik el, hogy az így tesztelt anyagok felhasználhatók-e űrhajók részeinek előállításához.

A két orosz űrhajós a Földtől körülbelül 350 kilométeres magasságban keringő űrállomás külső részéről olyan tartályokat is visszavisz az űrállomásra, amelyek mikroorganizmusokat tartalmaznak.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.