Négy vendég meghalt, több tucatnyian pedig megbetegedtek, miután nyers marhahúst fogyasztottak egy japán étteremhálózat egységeiben - közölte az NHK World japán televíziócsatorna. Az egészségügyi minisztérium ételmérgezés gyanújával indított vizsgálatot a Jakiniku-zakaja Ebiszu étteremláncnál.
A feltételezett ételmérgezések a lánc Tojama és Fukui prefektúrában található éttermeiben történtek - írja az NHK World, amely szerint a négy halálos áldozat közül kettő felnőtt nő volt, a másik kettő pedig két fiatal fiú. A hatóságok szerint a fiatalok testében az E.coli baktérium O-111-es törzést mutatták ki.
Az étteremlánc szerint a marhahúst egy tokiói nagykereskedő cégtől szerezték be, amely szerint a húst nyers ételként is lehetett tálalni. A cég - amely szerint a felszeletelt húst vákumcsomagolásban és hűtve tárolták - tagadta, hogy ilyen információt adott az étteremláncnak, szerintük a marhahúst csak megfőzve vagy megsütve lehetett volna tálalni.
Az érintett prefektúrákban a rendőrség bűncselekményként kezeli az ételmérgezéseket és elkezdte a nyomozást - tette hozzá az NHK World.