2011. január. 21. 19:00 MTI Utolsó frissítés: 2011. január. 21. 18:57 Világ

Használt sütőzsiradék okozta a dioxinszennyezést

A német dioxinbotrány kirobbanása után három héttel úgy tűnik, megtalálták a forrást, amelynek révén dioxin juthatott a takarmányba. A szennyezés nagy valószínűséggel azokból az alapanyagokból származott, amelyeket a biodízel-gyártásnál használnak fel, így a tisztított és desztillált használt sütőzsiradékból, vagyis az ipari és a takarmányozási célra használt zsiradék nem megfelelő elkülönítése okozta a takarmányszennyezést.

Johannes Remmel, az észak-rajna-vesztfáliai mezőgazdasági miniszter pénteken, a Zöld Hét (Grüne Woche) rendezvénysorozatán elmondta: az új vizsgálati eredmények a münsteri kémiai és állategészségügyi vizsgálóhatóságtól származnak.

A német takarmánygyártók szövetsége, elhatárolódva a dioxinszennyezett takarmányt gyártó üzemtől, azt közölte, hogy jelenleg dolgozzák ki a takarmánygyártás gyakoribb ellenőrzésére vonatkozó a javaslatot. A takarmánygyártó ágazat nyitott a kiterjesztett ellenőrzésekre, szkeptikus azonban azzal kapcsolatban, hogy a teszteredményeket, illetve a határérték feletti vizsgálati eredményeket a gyártók az interneten közzétegyék.

Ugyanakkor a Berliner Zeitung - az alsó-szászországi fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági tartományi hivatalra hivatkozva - azt jelentette, hogy a szennyező cég, a Harles & Jentzsch az eddig ismertnél jóval nagyobb mennyiségű dioxinszennyezett olajat szállíthatott ki.

A dioxinbotrány nyomán a hagyományosan "zöld" szemléletű Németországban felerősödtek azok a hangok, amelyek az iparszerű mezőgazdasági termelés visszaszorítását követelik. Szombatra több mint 120, a témában érdekelt szervezet részvételével tartanak felvonulást, amelyen a géntechnika mezőgazdasági alkalmazására, az állatgyárakra, az ipari jellegű élelmiszergyártásra mondanak nemet a résztvevők. A szervezők mintegy 5 ezer résztvevőre számítanak egész Németországból. 

A Zöld Hét pénteken nyílt meg a nagyközönség előtt. A szervezők január 30-ig mintegy 400 ezer látogatóra számítanak. A zöld vásáron 57 ország több mint 1600 kiállítója kínálja termékeit.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?