2009. október. 02. 12:44 MTI Utolsó frissítés: 2009. október. 02. 12:54 Világ

Haldoklik a Tisza szlovákiai holtága

Szakemberek szerint maradandó károsodást okozhat a régió élővilágában a kelet-szlovákiai Nagytárkány (Vel'ké Trakany) falu határában található Tisza-holtág fokozatos kiszáradása - írta az Új Szó című pozsonyi napilap pénteki számában.

Az 1882-ig a folyó fő medrének számító mostani holtágban hónapok óta rendkívül kevés a víz. Emiatt számtalan védett növény- és állatfaj került végveszélybe. A szokatlan jelenséget több különböző tényező egyidejű hatása válthatta ki. 

A magyar-szlovák-ukrán hármas határ közelében található egykori folyómeder az utóbbi években nem kapott megfelelő vízutánpótlást, ugyanis jelentősebb áradás sem az idén, sem 2008-ban nem volt a térségben. A területre kevés csapadék hullott, és a Magyarországon nemrégiben megépített vésztározók miatt a folyó vízszintje sem emelkedett megfelelő mértékben.
 
Bogoly János biológus a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az alacsony vízállás miatt a 2005 óta nemzetközi védettséget élvező 734 hektáros területen katasztrofális végkimenetelű folyamatok indulhatnak el. A vízben növekedhet a sók koncentrációja, és csökkenhet a víz oxigéntartalma. A foszfortartalom növekedése algásodást okozhat, az oxigén jelenléte nélküli bomlás miatt keletkező
kénhidrogén, metán és különböző nitrogén-oxidok megjelenése pedig veszélybe sodorhatja a holtág élővilágát.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az utóbbi hetekben a magas átlaghőmérséklet miatt nagy volt a víz párolgása, elegendő csapadék pedig továbbra sem hullott a térségben. Bolyog János szerint a kedvezőtlen folyamatokat a lehűlés lassíthatja, sőt egy időre le is állíthatja, ám a helyzet megoldását csak a folyamatos vízutánpótlás jelenthetné.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.