2009. június. 17. 11:13 MTI Utolsó frissítés: 2009. június. 17. 11:16 Világ

Korai a vészharang kongatása a szlovákiai magyar felsőoktatásért

A révkomáromi Selye János Egyetem nem szerepelt sikerrel az akkreditációs folyamatban, ezért jövőre csupán főiskolaként működhet - értesült az Új Szó című szlovákiai magyar napilap. Az egyetem rektora tévesnek minősítette a lapértesülést.

Mint arról a pozsonyi Új Szó nyomán hírt adtunk: kérdéses, hogy az intézmény megtarthatja-e nevében az egyetem szót, de az biztos, hogy kevesebb pénzt kap. Tóth János a hírre reagálva a Bumm.sk hírportálnak elmondta: az akkreditációs folyamat csak augusztusban zárul le. Az Akkreditációs Bizottság (AB) munkacsoportjának tagjai meglepődve tapasztalták, hogy sokkal jobb a helyzet, mint várták, egyértelműen pozitívan értékelték a látottakat, és az egyetemen folyó tudományos munka belső értékelését is lényegében elfogadták, és csak a pedagógia tudományággal kapcsolatban jeleztek kifogásokat.

A rektor szerint az egyetem reális célja kezdettől fogva a főiskolai kategória feltételeinek teljesítése volt. "Az Új Szó mai híre tehát téves, a kompetens személyek megkérdezése nélkül jelent meg" - jelentette ki.

Az egyetemről első olvasatban június végén tárgyal majd az AB, ekkor derülnek ki az első konkrét információk arról, hogyan értékelik az egyes tudományágakat.

Tóth János elmondta: siker lenne, ha az egyetemet főiskolai kategóriába sorolnák, mivel ez azt jelentené, hogy ugyanannyi költségvetési támogatást kapnának, mint jelenleg. Ebben az esetben - ha az egyes tudományágak elérik a C+ szintet - a Selye János Egyetem mesterfokú és doktori képzéseket is folytathatna. "A főiskolai kategória az egyetem minden eddigi tevékenységének folytatását és fejlesztését lehetővé teszi" - jelentette ki Tóth János.
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?