Demény Péter
Szerzőnk Demény Péter

A menekültválság előhozta a szélsőséges gondolkodást balról is.

Miért nem szeretjük a szélsőségeket, a szélsőséges gondolkodást? Mert ahogy az ember árnyalni merészel, ők rögtön legyintenek, és már fogcsikorgatnak is. A legfőbb bizonyítéka annak, hogy másként gondolkodol, az, hogy egyáltalán gondolkodol. A kör körbeér, a biztos tudás kígyója önnön farkába harap.

Sokáig olyan nyugodtan ültem, hiszen mindez leginkább a szélsőjobbra volt jellemző. Nem volt jó persze Csurkát, Corneliu Vadim Tudort vagy Vonát hallgatni, de azt mégiscsak megnyugtatónak éreztem, hogy abban a gondolatkörben, amelyhez tartozónak érzem magam, nem mondanak hajmeresztő, kizárólagos dolgokat. Szanyi Tiborra azért felkaptam a fejem, aztán viszont legyintettem. A baloldal gondolkodásába bele van építve az irónia, azzal a pikantériával együtt, amely az öniróniában válik fűszerré.

Bele volt – ma már ezt tapasztalom. A menekültprobléma radikalizálta az önironikusokat. Olyan kivételektől eltekintve, mint Nádasdy Ádám, akivel beszélgethetnék, nagyon sokan zelóták lettek. Ha egy „azért mégis”-t mondani bátorkodol, azonnal megkapod, hogy olyan hülyékben vagy -nek hiszel, mint Huntington, hogy nem vagy képes elválasztani a muzulmánokat a férfiaktól, hogy te vagy a világ fájdalma és keresztje egy személyben. Mindezt természetesen a párbeszéd legnagyobb híveitől. A szélsőjobb olyan, akár egy anyós, aki már az első pillanattól „tudta”, mit ér a menye, a szélsőbal, akár egy árvaszéki ülnök: nála a szeretet, a jóság, a józanság és az emberség, és aki vitatkozni próbál, csúnyán megjárhatja.

Válsághelyzet van, ezt ennél világosabban már nem lehet látni – de erre a válsághelyzetre az üvöltő szélsőjobb is hivatkozhat. Meg aztán annál hitelesebb egy gondolkodás, minél nagyobb az ellenállása a válsághelyzetekben, minél kevésbé hiszterizálható. Ha olyanok leszünk, mint azok, akikkel nem értünk egyet, akkor mivel is nem értünk egyet tulajdonképpen?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?