Nyüzsi Patyi Máté 2014. április. 01. 15:37

Akvárium: közparktalanítás

Kezdetét vette az Erzsébet tér trafikosítása.

  "De úgyis teljesen mindegy, hogy mit akar az Akvárium, vagy éppen a szomszédban a magyar hipszterszcénát államilag dotáló Design Terminál: az Erzsébet tér marad az, ami volt. Egy park, ahol ki lehet ülni egy üveg borral, mintha csak Európában lennénk" – írta két napja az Index újságírója.

Mától ez sem lesz így.

Tegnap már megkülönböztető mezes biztonsági őrök figyelmeztették a megújult Erzsébet téren héderelőket, hogy a mai naptól már csak az Akváriumban vásárolt, blokkal igazolt piákat lehet a téren fogyasztani, de volt olyan bizti őr, aki azt mondta, hogy előbb-utóbb a fűben ülés is tiltva lesz.

Nem szeretnék túlzó szentimentalizmussal visszagondolni, természetesen nem a kulturált alkoholfogyasztás Mekkája volt a tér. Nyáron a placc körül már borzasztó sok volt a szemét, a környező bokrok nyilvános WC-ként funkcionáltak (mondjuk nem volt fizetős, de melyik fiatal cserél le egy kétszáz forintos pizzaszeletet két vécézésre?), ráadásul a társaság negyedét személyigazolvány-ellenőrzés után haza kellett volna küldeni házi feladatot írni.

Mégis az Erzsébet tér volt az utolsó köztér, ahol szabadon lehetett italozni. Bármely középiskolás vagy egyetemista, aki megengedhetett magának néhány doboznyi akciós Kozelt vagy a Varga pincészet pancsolt roséját, az a szórakozóhelyek kellemes közelségében alapozhatott az esti bulikára... Most 480-ról indul a műanyag korsós Soproni, 590 a Heineken, egy nagyfröccs pedig 600. És még nem is számoltál a 2000 forintos (bár lefogyasztható) belépővel az Ötkertbe, vagy tudjam is én hova...

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?