Vállalat + Vezető hvg.hu 2014. december. 09. 12:23

A kezdőket a fiatalok bírják a legkevésbé a munkahelyen

A mai huszonévesek szerint legnehezebb együttdolgozni az éppen munkába álló 18-20 évesekkel.

Az úgynevezett Z generáció (vagyis az 1995 után születettek) legkritikusabb munkahelyi megítélői nem a középkorúak, és nem is az öregebb korosztályok tagjai. A Coaching Team Kft. 712 fő megkérdezésével készült friss felmérése szerint az éppen most munkába álló 18-20 éves kezdőkről leginkább az Y generáció tagjai (vagyis az 1982-1994 között születettek) mondták azt, hogy nehéz velük együttdolgozni.

Az Y korosztály a munkahelyén leginkább az X generációba tartozókkal érti meg magát, vagyis a 33-50 év közöttiekkel. Az X generáció számít ma a legnépszerűbb korosztálynak, a kutatásban nyilatkozók szerint velük lehet a leginkább együttműködni.

Túry Gergely

A nyugdíj előtt álló dolgozók azt mondták, hogy az alattuk lévő (X) generációval még jól együttdolgoznak, az Y tagjaival már nehezebben jönnek ki, a Z pedig már „igazi kihívást” jelent számukra. Abban azonban minden korosztály egyetértett, hogy a 70 év feletti veteránokkal a legnehezebb együttdolgozni.

A kutatás készítői szerint az együttműködés két leggyakrabban említett gátja a versenyhelyzet és a stressz. A versenyhelyzetet leginkább a fiatalabbak illetve a nők találják problémának, a stresszel kapcsolatban pedig inkább az idősebb, ötvenes-hatvanas korosztály tűnik a legpesszimistábbnak. Az Y generáció számára jelent meg a legkevésbé a stressz gátló tényezőként, holott ezt a korosztályt szokták a legstresszesebbnek nevezni, úgy tűnik, hogy az együttműködés kapcsán ez a többiekhez mérten kevésbé zavarja őket.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?