Spanyol kutatók vizsgálta arra jutott, hogy az időszakos böjtölés során érdemes a nap első felére, minél korábbra időzíteni az étkezéseket, mert akkor a szervezet képes alaposabban feldolgozni a táplálékot. A felfedezés sokak számára jelenthet segítséget a fogyásban.
Fontos megállapításra jutottak spanyol kutatók az időszakos böjtöléssel kapcsolatban. A Nature Medicince című tudományos lapban közölt publikációban arról írnak, hogy az időszakos böjtölés – beleértve az időkorlátos étkezést (TRE) – az elhízott embereknél további súlycsökkenéshez, valamint a szervezet kulcsfontosságú folyamatainak szabályozásához vezethet.
„Úgy tűnik, a TRE biztonságos, jól tolerálható és megvalósítható diétás megközelítés túlsúlyos vagy elhízott felnőttek számára” – írták a kutatók a lapban.
A tudósok összesen 197 túlsúlyos vagy elhízott, 30 és 60 év közötti résztvevőt vontak be a vizsgálatba, akiknek állapotát 12 héten át kísérték figyelemmel. Minden önkéntesnél mediterrán diétát állítottak be, ami mellé a táplálkozással kapcsolatos tanácsokat is kaptak.
A résztvevőket négy csoportra különítették el:
- első: akik reggeltől délutánig egy nyolcórás időablakban ehettek,
- második: akik délutántól estig egy nyolcórás időablakban ehettek,
- harmadik: akik maguk választhatták ki az étkezések nyolcórás intervallumát,
- negyedik: a mediterrán diéta tartásán kívül semmilyen korlátozást nem kaptak.
A vizsgálat azt mutatta, hogy az első három csoportban átlagosan 2,4–3,1 kg-os volt a súlyveszteség, ami meghaladta a negyedik csoport átlagát. Az első három csoport között minimális eltérések voltak.
Bár az MRI-vizsgálatok azt mutatták, hogy a zsigeri zsírszövet mennyisége nem csökkent különböző módon az egyes csoportokban, a bőr alatti zsírszövet mennyisége az egyes csoport tagjainál csökkent a legnagyobb mértékben – írja a Science Alert.
A vizsgálat azt is megállapította, hogy azok szervezetében, akik a nap folyamán korábbi időpontban ettek – vagyis délután és este már nem, vagy kevésbé –, éjszaka és a TRE-n kívüli időszakban jobban szabályozott volt a vércukor szintje.
A kutatók úgy vélik, hogy a korai étkezések több időt hagyhatnak a szervezetnek arra, hogy megfelelően dolgozza fel a táplálékot.
Mivel a vizsgálatot egy viszonylag kis mintájú csoporttal végezték el, így a jövőben érdemes lehet egy átfogóbb kutatásban is vizsgálni az eredményeket, amik így tudatosabban építhetők be az emberek életébe.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.