Sok múlik a cukorbevitel formáján és mennyiségén, ha az egészségről van szó –derült ki egy 70 000 ember bevonásával készült vizsgálatból.
Nem biztos, hogy a cukor alapvetően rossz. Egy új svéd kutatás eredményei szerint ugyanis, ha alkalmanként fogyaszt egy kevés édes élelmiszert, egészségesebb is lehet, mint azok, akik abszolút kerülik az édességeket.
A kutatók csaknem 70 000 embert vizsgáltak 20 éven keresztül. A cukorbevitel három formáját vizsgálták a Sky News összegzése szerint: édes feltétek (például méz), sütemények, valamint cukros üdítőitalok. A vizsgálat ideje alatt a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulását vizsgálták.
A Frontiers folyóiratban publikált eredmények némileg meglepők: az egyes cukorfogyasztási szokások merőben eltérő hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre. „Ez a meglepő kontraszt felhívja a figyelmet annak a fontosságára, hogy nem csak a fogyasztott cukor mennyiségét, hanem a forrását és a kontextusát is figyelembe kell vegyük” – mondja Suzanne Janzi, a Lund Egyetem doktorandusza, a publikáció egyik szerzője.
A cukros üdítőitalok fogyasztása rosszabb hatással volt az egészségre, mint a cukor bármely más formája – és ez volt az, ami jelentősen növelte az ischaemiás stroke, a szívelégtelenség, a pitvarfibrilláció és a hasi aorta aneurizma kockázatát.
Suzanne Janzi szerint a probléma forrása az ilyen italok túlfogyasztása: az ezekben lévő cukrok ugyanis kevésbé telítenek, mint a cukor szilárd formái, így kevésbé érezheti magát „jóllakottnak” az ember, ami túlfogyasztást okozhat.
Ami pedig a kontextust illeti, a süteményeket az emberek gyakran inkább társaságban fogyasztják, míg az édes üdítőket rendszeresebben.
Az igazi érdekesség azonban az, hogy azok az emberek, akik csak alkalmanként fogyasztottak édességeket, jobb egészségnek örvendtek, mint azok, akik egyáltalán nem ettek vagy ittak ilyesmit. A doktorandusz szerint ez a táplálkozási szokásokra vezethető vissza; a rendkívül kevés cukrot fogyasztó emberek nagyon „korlátozó” étrendet követhetnek, vagy korlátozhatják a cukorbevitelüket valamilyen egészségi állapot miatt.
Mint summázott: az eredmények arra engednek következtetni, hogy a rendkívül alacsony cukorbevitel nem szükséges (vagy előnyös) a szív- és érrendszer egészsége szempontjából.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.