Tech HVG 2024. november. 04. 20:03

Nagyon fontos dolog derült ki a cukorfogyasztásról

Csökkenti a 2-es típusú diabétesz későbbi kialakulásának kockázatát, ha az ember az élete első éveiben nem, vagy csak alacsony mennyiségben fogyaszt cukrot – mutat rá egy friss kutatás.

Egészség 2024
Friss cikkek a témában

Az már széles körben ismert, hogy a cukor negatív hatásokkal jár az egészségre nézve, főleg az anyagcsere viszonylatában. Mint a Gizmodo kiemeli: néhány kutatás korábban úgy találta, a túl sok hozzáadott cukor különösen rossz hatással lehet a szervezetre annak korai fejlődési fázisában, az anyaméhben és a szoptatás idején egyaránt. A hosszútávú hatásokról azonban eddig nem sok szó esett.

Utóbbi megfigyelését az is nehezíti, hogy rendkívül hosszú, több évtizedes vizsgálatot igényel. Tadeja Gracner, a Dél-kaliforniai Egyetem kutatója kollégáival azonban talált módot a megfigyelésre: több mint 70 évvel ezelőtt, a második világháborúban ugyanis az édes ételek és az édességek úgy általában szigorúan szabályozva voltak az Egyesült Királyságban, korlátozva, hogy egy lakos mennyit fogyaszthat ezekből. Ez egy évtized után, 1953-ban lett feloldva, és az emberek cukorfogyasztása egy csapásra csaknem megduplázódott.

A szakemberek a UK Biobankban lévő adatokat elemezték, ami a brit lakosság egészségi állapotát követi hosszútávon. A módszerük az volt, hogy összevetették az egészségi állapotát azoknak az embereknek, akik közvetlenül a korlátozás előtt és után fogantak.

Súlyos figyelmeztetés: akkor most mi a helyzet a cukorral és mi az édesítőszerekkel? Ki melyiket egye, ne egye?

Aki nem beteg, az nem szorul édesítőszerekre, aki cukorbeteg, az nem úszhatja meg cukorpótlókkal a diétát. Ez valószínűleg akkor is igaz, ha a WHO új és meglepő ajánlása mögött nem állnak nagyon erős tudományos bizonyítékok.

Mint a Science folyóiratban megjelent eredményekből kiderül: a korlátozás idején születő személyeknél számottevően kisebb volt a 2-es típusú diabétesz és a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik közvetlenül utána jöttek a világra.

Számszerűen a kora életkorban történő alacsonyabb cukorbevitel 20 százalékkal csökkentette a magas vérnyomás, és 35 százalékkal a cukorbetegség kockázatát – summáznak a kutatók. Az új vizsgálat segíthet annak a meghatározásában, hogy az élet mely szakaszában a legkárosabb a cukor fogyasztása. A tanulmány szerint a kockázat csökkenésének egyharmada az anyaméhben történő expozíciótól függ.

Nehezíti azonban a születés utáni kitettség csökkentését, hogy például a bébiételekben és sok másban is ott van a cukor, de már az is fontos lehet, hogy edukálják a szülőket a cukorbevitel mérséklésének módjairól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.