Tech HVG 2024. október. 08. 19:03

-28 százalék: jelentősen csökkenthetik az agressziót az omega-3 zsírsavak

Amerikai kutatók azon kutatások eredményét nézték át, amelyek az omega-3 zsírsavak és az agresszió kapcsolatát vizsgálták. Az eredmény egyértelmű képet mutat.

Jó néhány kutatás foglalkozott már az elmúlt években azzal, hogy az omega-3 telítetlen zsírsavaknak milyen jótékony hatása van az ember fizikai és a mentális jóllétére. Kiderült például, hogy segíthet megelőzni a látásvesztést az Alzheimer-kórban szenvedőknél, de az is, hogy a spermium minőségének is jót tehet a fogyasztása. Bár korábban volt már olyan kutatás is, ami arra az eredményre jutott, hogy talán még sincs olyan jótékony hatása, mint azt sokan gondolják, egy újabb tudományos publikáció szerint még egy strigulát lehet húzni a „mellette” oszlopba.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, miként változhat az ember habitusa, ha omega-3-at fogyaszt. Egész pontosan: változik-e az agressziója? A témát nem véletlenül kezdték el boncolgatni: az omega-3-at korábban összefüggésbe hozták a skizofrénia megelőzésével, míg az agresszió és az antiszociális viselkedés részben a táplálkozás hiányából ered. Arról nem is beszélve, hogy az elfogyasztott élelmiszer befolyásolja az agy kémiáját.

A Science Alert beszámolója szerint a kutatók több kisebb olyan kutatási eredményt tekintettek át, ami a telítetlen zsírsavak agresszióra gyakorolt hatásával foglalkozott. A vizsgálat során 29 randomizált kutatás eredményét vették elő, amibe összesen 3918 embert vontak be.

Az összegzés során arra jutottak, hogy az agresszió mértéke akár 28 százalékkal is csökkenhet az omega-3 hatására. Az eredményt az Aggression and Violent Behavior című tudományos lapban publikálták.

Egy új kutatás szerint a mediterrán étrend 23%-kal csökkentheti a halál kockázatát a nőknél

Érdemes lehet odafigyelni arra, hogy mit eszik: a mediterrán étrend egy nők körében végzett kutatás adatai szerint jelentősen csökkentette a halálozás kockázatát.

A tanulmányban szereplő kísérleteket 1996 és 2024 között végezték el, és átlagosan 16 hétig tartottak. A résztvevők között gyerekeket és 50–60 éves embereket is találni. Az eredmény azt mutatta, hogy az omega-3 nemcsak a provokációra adott agresszív válaszok arányát csökkentette, de a proaktív agressziót, vagyis az előre megtervezett viselkedés mértékét is.

A kutatók szerint bár a témában nagyobb és hosszabb időn át tartó vizsgálatot kell végezni, hogy meg lehessen érteni a pontos okokat, az elsődlegesen elmondható, hogy az omega-3-at tartalmazó étrend-kiegészítők jó hatással vannak az agyra.

A szakemberek úgy vélik, hogy az omega-3 csökkenti a gyulladást, és fenntartja a létfontosságú agyi folyamatokat, ami segíthet az agresszió szabályozásában. A témával kapcsolatban még mindig sok a megválaszolatlan kérdés, de a csapat szerint elegendő információ áll rendelkezésre a további vizsgálatok elvégzéséhez.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az omega-3 önmagában nem fogja megoldani a társadalmi szintű agresszió problémáját, de egyéni szinten rengeteg jótékony hatása lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.