Növelik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát a vörös- és feldolgozott hústermékek – mutat rá a Cambridge-i Egyetem által vezetett friss kutatás, mely összesen csaknem kétmillió embert vizsgált.
A Lancet Diabetes & Endocrinology tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint már napi két szelet (kb. 50 gramm) sonka rendszeres elfogyasztása is 15 százalékkal növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát 10 éven belül.
A szakemberek 1,97 millió felnőtt ember adatain végeztek metaanalízist, a világ számos országából – összesen 31 vizsgálati csoportot ölelt fel a kutatás az InterConnect nevű, az EU által finanszírozott projekt segítségével.
Az adatokból az is kiderült, hogy amennyiben valaki napi nagyjából 100 gramm feldolgozatlan vörös húst fogyaszt, akkor 10 százalékkal növekedik a 2-es típusú diabétesz kockázata, míg a napi 100 gramm baromfihús fogyasztása 8 százalékkal növeli ezt a kockázatot.
Az InterConnect-adatok lehetővé tették a kutatók számára, hogy könnyebben figyelembe vegyenek olyan tényezőket, mint mondjuk az életmód, vagy az egészségmagatartás – ezek szintén hatással lehetnek a húsfogyasztás és a diabétesz kapcsolatára, jegyzi meg a The Guardian.
Azok a szakemberek, akik nem vettek részt a tanulmány elkészültében, hangsúlyozzák: ugyan a vizsgálatok csak összefüggést, és nem ok-okozati összefüggést tudtak bizonyítani, de a megállapítások így is összhangban vannak az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokkal.
Duane Mellor, az Aston Egyetem tudósa kiemelte: a 2-es típusú diabétesz kockázatának általános tanácsai közé sorolhatók a zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben, magvakban, babban, borsóban és lencsében gazdag étrend, valamint a rendszeres mozgás is.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.