Tech HVG 2024. augusztus. 13. 15:03

Lecsapott az FBI a hackerekre, akik egy év alatt több tucat vállalatot károsítottak meg

12 hónap, 43 célpont: ez volt a Radar nevű zsarolóvírus-banda mérlege, ám most az FBI komoly csapást mért a kiberbűnözőkre. Kérdés, ez elég lesz-e a teljes felszámoláshoz.

Hétfőn lefoglalta az FBI a Radar és Dispossessor néven is ismert zsarolóvírus-banda szervereit, a hackerek korábbi oldalán csak a hatóságok üzenete olvasható az akcióról – írja a TechCrunch.

A műveletről az FBI clevelandi irodája is beszámolt egy közleményben, mondván: átvették az irányítást a hackerek Egyesült Királyságban és Németországban lévő szerverei, valamint domainjei felett. Az amerikai bűnüldöző szerv szerint a 2023. augusztusi indulása óta eltelt egy évben legalább 43 cég esett a rosszindulatú csoport áldozatául.

Figyelmeztetést adott ki az FBI: itt az új hidegháború

Az Egyesült Államok legfőbb nyomozóhatósága és a Fehér Ház is úgy véli, a mesterséges intelligencia elhozta az új hidegháború korát. Az ő legnagyobb ellenlábasuk Kína lehet.

A Radar – melyet egy „Brain” nevű figura vezetett – az áldozat rendszereiben lévő sérülékenységet használta ki, hogy óriási mennyiségű adatot lopjon el, majd titkosítson mindent. A visszafejtő kulcsokért váltságdíjat kértek, és közben azzal fenyegetőztek, hogy ha nem fizetnek, elkezdik nyilvánosságra hozni az adatokat.

Az év elején a LockBit nevű zsarolóvírus-bandát is felszámolták egy nemzetközi rendőrségi együttműködés keretein belül, ám ez nem volt tartós: a kiberbűnözők nem sokkal később újból támadásba lendültek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.