Több veszély is leselkedik az emberre, ha nem a megfelelő anyagú palackot használja egy adott italhoz – de veszélyt jelenthetnek a mikroműanyagok és a baktériumok, gombák is.
Manapság egyre többen használják a PET-palackokat kulacsként, ami ugyan egy környezetbarát megoldás, de több szempontból veszélyes lehet – figyelmeztet bejegyzésében a Tudatos Vásárlók Egyesülete, melyre a 24.hu figyelt fel.
A többször újrahasznált palackokban, valahányszor megtölti, nő az esélye annak, hogy baktériumok vagy penészgombák szaporodnak el a belső falán – főleg akkor, ha nincs alaposan megtisztítva, vagy hosszabb ideig áll benne egy ital. A penészgomba a nem megfelelő szárítástól is megtelepedhet, ennek eredménye pedig allergiás reakció lehet, vagy akár légzőszervi problémák is megjelenhetnek.
Az egyesület a kulacsválasztással kapcsolatban is megfogalmazott egy hasznos tanácsot: érdemes kerülni az átlátszó, plexiszerű műanyag kulacsokat, ugyanis ezekből kijuthatnak a hormonrendszer működését már kis mennyiségben is negatívan befolyásoló biszfenolok. Különösen forró vagy savas folyadék hatására magas ennek a kockázata. Megjegyzik: még az alumínium kulacsokból is szivároghat biszfenol-A (BPA), ha az epoxigyanta bevonatú.
Italtól is függ, milyen anyagú kulacs a legjobb
Veszélyes lehet a kopott polipropilén palack is: bár ez az anyag alapesetben biztonságosnak mondható az egyesület szerint, az elhasználódott palackokból mikroműanyagok kerülhetnek a folyadékba. Tehát, ha kopást tapasztal, ne használja tovább az adott palackot.
De akkor mi a legbiztonságosabb? A bevonat nélküli, élelmiszer csomagolásra alkalmas rozsdamentes acél kulacsok, mivel ezekből nem szabadna vegyi anyagnak az italba jutnia – mondja Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének vegyész szakembere.
„Esetükben fontos, hogy kerüljük benne a savas italok, például a citromos tea tárolását, mert ezek fémek kioldódását okozhatják. Emellett a rozsdamentes acél kulacsok nikkelt tartalmazhatnak, ami az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki. Figyeljünk arra is, hogy ne legyen műanyag vagy egyéb bevonat a palack belsejében” – figyelmeztet a szakember.
A savas közeget egyedül az üveg bírja jól, ezért a többször használatos italokhoz a műanyagoknál eggyel biztonságosabb alternatívát jelentenek a hagyományos anyagból, így a rozsdamentes acélból és üvegből készült termékek.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.