32 különböző egészségügyi problémát okozhat az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása – mutat rá egy friss tanulmány.
A BMJ folyóiratban publikált áttekintés több korábbi vizsgálatot is átfésült, melyek összesen 10 millió ember bevonásával készültek. Az eredmények rámutattak: közvetlen kapcsolat mutatható ki az ultrafeldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása, valamint 32 egészségügyi probléma, például a szívbetegségek, a szorongás és a korai halál között.
Az ultrafeldolgozott ételek közé sorolhatók a különböző nassolnivalók, fagyasztott élelmiszerek és sok más is, melyekben ipari ízfokozók és adalékanyagok vannak.
A kutatók a friss tanulmányukban olyan korábbi vizsgálatokat tekintettek át, melyek mindegyike az elmúlt három év során jelent meg – és egyiket sem támogatta olyan cég, mely ultrafeldolgozott élelmiszereket gyárt.
Az eredmények szerint egészen széles körben károsak az ilyen ételek, számos szervrendszerre lehetnek rossz hatással. Mint kiderült, nagyjából 50 százalékkal növelhetik a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halálozást kockázatát, 48–53 százalékkal a szorongást és más mentális rendellenességek kialakulásának esélyét, és 12 százalékkal azt, hogy 2-es típusú cukorbetegség alakul ki valakinél.
A területen azonban még további vizsgálatok szükségesek, mivel a kutatók szerint a megfigyelésen alapuló vizsgálatok önmagában még nem tudják igazolni, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek felelősek bizonyos egészségügyi problémákért – jegyzi meg az eredményeket összegző The Washington Post.
Arra már korábbi tanulmányok is rávilágítottak, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelhetik a rák, valamint a különböző szívbetegségek kockázatát.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.