Tech hvg.hu 2024. február. 20. 09:03

Óránként 19 liter ivóvizet von ki a levegőből ez az új gép

A WaterCube nevű eszköz segíthet enyhíteni az ivóvíz hiányának problémáján ott, ahol ez egyre égetőbb.

Világszerte egyre nagyobb problémát jelent az ivóvíz hiánya, így minden olyan megoldás, ami enyhítheti ezt, óriási segítséget jelenthet az érintettek számára. Az amerikai Genesis Systems WaterCube rendszere, egészen pontosan a WC-100 nevű modellje levegőből vonja ki a vizet.

Az eszköz a cég szerint naponta mintegy 454 liter tiszta, fogyasztható víz előállítására képes. Ez óránként nagyjából 19 liter ivóvizet jelent.

A gép levegő nedvességtartamára építve, a kondenzáció elvén működve nyeri ki a vizet a levegőből. A cég szerint a WaterCube különböző körülmények között használható, így nemcsak otthon, de az irodában vagy akár kültérben is. A szerkezet a nap 24 órájában üzemelhet, így folyamatos lehet a víz előállítása.

A cég 26,6 Celsius-fokon, 60 százalékos páratartalom mellett tesztelte a készüléket, így érve el a több mint 400 literes hozamot. A készüléket egyébként úgy tervezték meg, hogy 40 és 80 százalékos páratartalom mellett működjön legalább 15 Celsius-fok felett.

Hogy a víz iható legyen, a WaterCube kapott egy 0,01 mikrométeres cserélhető szűrőt, a vizet UV-kezelésnek teszi ki a gép, és természetesen van benne egy légszűrő is.

Egy új gép a csapvíznél is olcsóbban állít elő óránként 4-6 liter ivóvizet

A Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökeinek napelemes víztisztítója kivonja a tengervízből a sót, így állít elő naponta 48 embernek elég ivóvizet.

Hogy mennyi időnként kell cserélni a szűrőket, azt nem közölte a vállalat. Azt viszont igen, hogy a gép napenergiát használva is képes működni, így gyakorlatilag teljes mértékben fenntartható lehet a használata.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.