Olcsóbb és környezetkímélőbb is a koreai kutatók által fejlesztett, különleges rizs, melyet marháktól származó izom- és zsírszövetsejtekkel tettek táplálóbbá.
Az élelmiszeripar nagymértékben járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, ennek egyik legfőbb forrása a húsipar – különösen igaz ez a szarvasmarha-tenyésztésre. Ennek megoldására több megközelítés is létezik, vagy fejlesztés alatt áll, ilyen például a laborhús is.
A koreai kutatók most egy különleges, egyfajta hibrid élelmiszer ötletével álltak elő, mely ötvözi a növényi és állati összetevőket, de nem a szokványos módon. Az egésznek az alapja a rizs, ami azért ideális választás, mert eleve sok tápanyagot tartalmaz, és nem is jellemző, hogy allergiásak lennének rá az emberek.
A hibrid étel előállítását először marha váz- és zsírizomsejtekkel próbálták meg, ezekkel vonták be a rizsszemeket abban a reményben, hogy fehérjében vagy zsírban gazdag rizst fognak kapni. Ennek érdekében a bevont rizsszemeket egy tápanyagokban gazdag Petri-csészébe helyezték, bízva abban, hogy a sejtek fejlődni és szaporodni kezdenek, és érett sejtekké válnak a rizsben.
Először azonban nem hozta meg a várt sikert a kísérlet, a rizs önmagában kevés volt ehhez – így bevonták a szemeket halzselatinnal és egy mikrobiális transzglutamináz nevű adalékanyaggal, abban a reményben, hogy ezáltal majd jobban tudnak tapadni a rizsszemekhez a sejtek.
Ez a jelek szerint bevált, az eredményül kapott rizs pedig a natúr változatánál 8 százalékkal több fehérjét, és 7 százalékkal több zsírt tartalmaz. A szerzők a Matter folyóiratban publikált tanulmányukban úgy fogalmaznak, az eredmények életképes ötleteket adhatnak a jövőbeni hibrid élelmiszerek létrehozásához.
Első ízben engedélyezték laborban növesztett műhús árusítását Amerikában
Szingapúr után az Amerikai Egyesült Államokban is lehet majd laboratóriumban növesztett csirkehúst fogyasztani, miután két cég is beszerzett minden szükséges engedélyt ehhez.
Jelen állapotában azonban még csak kis mértékben táplálóbb a rizs a hagyományos változatánál, de a kísérletezés ezen a ponton még koránt sem ért véget: az előállítási folyamat finomítása révén úgy hiszik, még inkább a marhahúsra emlékeztető rizst tudnak előállítani. Ráadásul az összes felhasznált alapanyag fogyasztható, semmi új nem került be, így élelmiszerbiztonsági aggályokat sem vet fel a dolog – jegyzi meg a Gizmodo.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.