Tech hvg.hu 2024. január. 29. 06:03

Óriási változás jöhet a kávénál

Több szempontból is fontos lehet a most elkészült, minden korábbinál részletesebb genetikai térkép az araciba kávéfajtáról. Egyrészt finomabb kávékat eredményezhet, másrészt felhasználásával ellenállóbbá is tehető a világszerte veszélyben lévő növény.

Az arabica a világ legnépszerűbb kávéfajtája – a második robustánál azonban kevésbé ellenálló a különböző hatásokkal szemben, ami a klímaváltozás fényében nem túl jó hír. Most az olaszországi Udine-i Egyetem kutatói fontos áttörést értek el: elkészítették az arabica eddigi legteljesebb genetikai térképét, mellyel új bepillantást lehet nyerni a fajta genetikai titkaiba.

Ennek pozitív hozadéka több fronton is megmutatkozhat: először is, ezáltal olyan kávénövényeket lehet nemesíteni, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozással szemben. Másrészt, gazdagabb ízvilágú kávékat is eredményezhet mindez, tehát duplán jól járnak a kávékedvelők.

A Nature Communications folyóiratban publikált tanulmány a legújabb DNS-szekvenálási technológiával tárta fel az arabica kávéfajta genetikai felépítését – sosem látott részletességgel.

Ez a tökéletes eszpresszó titka, itt a válasz a nagy kérdésre

Konkrétan tudományos szintre emelték a kávéfőzés tökéletesítését: egy vulkanológust is bevontak egy új tanulmányba, az eredményt pedig ön is érezheti, ha kipróbál egy apró praktikát.

Ezen tudás birtokában a tudósok jobban megismerhetik a fontos géneket, melyek az ital édeskés, lágy ízét biztosítják – ismerteti a felfedezés jelentőségét a BBC News.

Nem mellesleg, a kávétermelők új, különleges ízű, aromájú fajtákat fejleszthetnek, és olyanokat, amelyek jobban tolerálják a rosszabb termesztési körülményeket.

A BBC News megjegyzi: az arabica főleg a hegyvidékeken terem, és a világ kávéfogyasztásának nagyjából 60 százalékát teszi ki. Ugyanakkor a klímaváltozás hatásait már most érzik a kávétermesztők, a növény ugyanis érzékeny az emelkedő hőmérsékletre, valamint a csapadék eloszlásában bekövetkező változásokra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.