Tech hvg.hu 2024. január. 17. 12:03

Mégis mit tud az a gép, ami 221 ezer forintért főz kutyaeledelt otthon?

Egy amerikai cég új készülékével otthon lehet elkészíteni a kutyák élelmét, ami több szempontból is előnyös lehet.

Az kutyatartók között állandó vita tárgya, hogy mit egyen a házikedvenc – van, aki közös koszton van a négylábú barátjával, míg mások inkább a kifejezetten az állatoknak szánt kutyaeledelekre esküsznek. Persze, utóbbinál is vita alakulhat ki azon, hogy mégis milyet szabad adni a kutyának.

A sejtelmes nevű ChefPaw pontot tenne a vita végére: ez egy olyan eszköz ugyanis, amellyel otthon lehet elkészíteni a kutyák eledelét, friss alapanyagokból, az állat igényeire szabva.

Az eszköz – nevezzük kutyakuktának – használata kifejezetten egyszerű: csak bele kell rakni az alapanyagokat, és a gép összekeveri, majd alacsony hőmérsékleten főzi össze őket. Az egész nagyjából 40 percet vesz igénybe, és a gyártó állítja: ezzel a módszerrel több tápanyag marad meg az eledelben, mint a legtöbb hagyományos főzési módszerrel.

Ráadásul a gép még képes durvára aprítani is az ételt, hogy az tényleg úgy nézzen ki, mint a klasszikus bolti kutyaeledelek. Szükség esetén, például műtét után gyengélkedő kedvenceknek egészen finomra is aprítható az eleség.

Matt Terrill, a ChefPaw alapítója a TechCrunch érdeklődésére a CES 2024 kiállításon elmondta: az eszköz segítségével a kutyák ételallergiája is kiszűrhető, lévén a felhasználó egyénileg vehet ki összetevőket az eledelből, és helyettesítheti valami mással. Ez a bolti, kész ételeknél lényegesen nehezebben – vagy egyáltalán nem – kivitelezhető.

A ChefPaw kínál egy tápértékelemző funkciót is, amivel a felhasználók kiértékelhetik a „receptjüket”, és szükség esetén úgy cserélhetnek ki egy drágábbat olcsóbbra, hogy eközben a minőségből nem veszítenek. Egy applikációban állatorvosok által ajánlott recepteket is találni – de közösségi funkció is van a receptek és ötletek megosztására.

A készülék 640 dollárba, azaz körülbelül 221 ezer forintba kerül a gyártó oldaláról rendelve.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.