Gyakran halljuk, mennyire fontos az egészséges, változatos étrend, ez azonban most tudományos megerősítést is kapott – méghozzá valóban biztató eredményekkel.
Egy új, a norvég Bergeni Egyetem által végzett vizsgálat 467 354 személy várható élettartamát modellezte – olyanokét, akik étkezési szokásait egy 2006-ban indult, hosszútávú UK Biobank-tanulmány részeként dokumentálták.
A szakemberek csoportosították is a résztvevőket azok étkezési szokásaik alapján, és azt is követték, hogy idővel ezek miként változtak. Mint a Nature Food folyóiratban publikált eredményekből kiderült: azok, akik egészséges étrendre tértek át, és tartották is magukat ahhoz, akár 10 évvel tovább is élhettek.
Milyen étrendet kövessek? Nem mindegy, hogy nő vagy férfi kérdezi
Japán kutatók honfitársaikat vizsgálva erősítettek meg egy állítást: a bármilyen irányban szélsőséges szénhidrát- és zsírfogyasztási szokások magasabb halálozási kockázattal járnak. Nem mindegy azonban, hogy nőkről vagy férfiakról van szó.
Az adatok alapján azok a 40 éves nők és férfiak, akik az egészségtelen étkezési szokásaikon nagyot csavartak a helyes irányba, és tartották magukat az úgynevezett, brit kormány által megalkotott Eatwell Guide-hoz (ami egyfajta útmutató a helyes táplálkozáshoz), azok körében nagyjából 9 év volt a várható élettartam-növekedés.
A 10 év körüli várható extra élettartam azok körében volt megfigyelhető, akik a cukros üdítőitalokat és a feldolgozott húsokat dobták a teljes kiőrlésű gabonákban, zöldség-gyümölcsökben és kis mennyiségben halban is gazdag étrend kedvéért.
A kisebb mértékű élettartam-növekedés azoknál volt megfigyelhető, akik inkább átlagos étrendet követtek, vagy életük későbbi szakaszában váltottak az egészséges diétára.
Nagyon jó dolog derült ki a mediterrán diétáról, több száz millióan örülhetnek neki
A mediterrán diéta a stroke mellett a szívroham és a korai halálozás kockázatát is csökkentheti, derül ki egy új, 35 548 ember részvételével készült vizsgálatból.
Sosem késő azonban elkezdeni, mert még 70 éves kor felett is növelhető 4–5 évvel a várható élettartam, ha valaki tartósan áttér az egészségesebb étrendre – összegzi a megállapításokat a Science Alert.
A vizsgálatnak ugyanakkor megvannak a maga korlátai, ezt a szakemberek is elismerik – például, hogy csak az Egyesült Királyságban élő embereket követte. Az egyes országokban ugyanis eltérőek lehetnek a táplálkozási szokások, és olyan élelmiszerek is népszerűek lehetnek, amelyeket máshol egyáltalán nem is fogyasztanak.
Nem mellesleg, az egészséges étkezés azon is múlik, hogy valaki mit engedhet meg magának – a teljes kiörlésű termékek, valamint a dió- és mogyorófélék kifezetetten nem számítanak olcsónak. Kis odafigyeléssel azonban bárki profitálhat az egészséges étrend előnyeiből.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.