Kanadai kutatók kimutatták, hogy az az eper rendszeres fogyasztása mennyire jó hatással lehet a kognitív képességekre.
Régóta kutatják már a demencia kialakulásának okait. Bár a kognitív hanyatlás nem kapcsolódik közvetlenül a testsúlyhoz, néhány bizonyíték arra utal, hogy összefüggés lehet a testsúly, valamint a demencia kialakulásának fokozott kockázata között. A cukorbetegség, a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri megbetegedések nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az elhízottaknál. Ezek a rendellenességek befolyásolhatják az agy vérellátását, és növelhetik a vaszkuláris demencia, a demencia egyik fajtájának kialakulásának lehetőségét – írja az Interesting Engineering.
A Nutrients című tudományos lapban megjelent publikáció szerzői azt vizsgálták, miként lehet a táplálkozás megváltoztatásával csökkenteni a fent említett kockázatot. A Cincinnati Egyetem kutatói ehhez egy Magyarországon is kedvelt gyümölcs, az eper evését vették górcső alá. Azt találták, hogy az eper fogyasztása segíthet csökkenteni a kockázatot azoknál a felnőtteknél, akik egyébként az ideális testsúlynál nagyobbal bírnak.
A kutatók egy kis számú csoporton, 30 főn végezték vizsgálataikat. Az öt túlsúlyos férfi és a 25 túlsúlyos nő mérsékelt kognitív problémákról számolt be, ami enyhe memóriaproblémákkal és depresszióval társult. A csoportot két részre osztották: egyikük eper alapú port fogyasztott, a másik csoport pedig placebót.
A 12 hetes vizsgálat végeztével azt találták, hogy azok, akik epret ettek, jobb eredménnyel teljesítették a szótanulási feladatot, valamint jobb közérzetről számoltak be.
Robert Krikorian, a tanulmány egyik szerzője szerint az ilyen jellegű kutatások azért is fontosak, mert nem tudni, mikor lesz elérhető hatékony kezelési és gyógymód a demenciára, így addig a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt.
Valóban meglepő dolog derült ki az internetezésről, naponta legalább 2 órán át érdemes csinálni
A New York-i Egyetem kutatói szerint ha valaki idősebb korában mértékkel, de rendszeresen internetezik, az akár felére is csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.
Korábban más tudósok is kutatták már a demencia és az eper kapcsolatát. Az amerikai Rush Egyetemen végzett kísérletek során összefüggést mutattak ki az Alzheimer-kór alacsonyabb előfordulási gyakorisága és a pelargonidin fogyasztása között. Ez egy biokémiai anyag, ami főként az eperben található meg.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.