Tech hvg.hu 2023. március. 28. 18:03

Találtak egy új omega-3 zsírsavat, segíthet megelőzni a látásvesztést az Alzheimer-kórban szenvedőknél

Az amerikai Illionis Egyetem kutatói egy olyan új zsírsavval kísérleteztek, ami képes eljutni a retinába. A kísérleti eredmények nagyon ígéretesek.

Az Alzheimer-kórban szenvedőket nemcsak a memóriavesztés és a kognitív leépülés fenyegeti, hanem az is, hogy elveszíthetik a látásukat. A kutatások szerint az Egyesült Államokban a demens betegek 1,8 százalékának, vagyis mintegy 120 ezer embernek van valamilyen látásproblémája.

Az Illinois Egyetem kutatóinak most sikerült találniuk egy módszert arra, hogy ezt a látásromlást megakadályozzák – írta meg az Interesting Engineering. Az erről szóló tanulmányt az amerikai Biokémiai és Molekuláris Biológiai Társaság éves ülésén prezentálták.

A kutatók az omega-3 zsírsavak közé tartozó újfajta dokozahexaénsav (DHA) alkalmazását javasolják. Ez a vér-retina gáton keresztül eljuthat a retinához, így javítva az Alzheimer-kórban szenvedők szemműködését. A DHA-t egereken is tesztelték, és meglepő eredményre jutottak.

MTI / Kovács Attila

Alapvető probléma, hogy a betegeknél a DHA hiányát nem lehet kezelni. Ennek oka, hogy a legtöbb élelmiszerben és étrendkiegészítőben olyan formában található meg (TAG DHA), ami nem képes a véren át a szembe eljutni. A kutatók ezért kifejlesztették az úgynevezett lizofoszfolipid (LPC) DHA-t.

Sugasini Dhavamani, a kutatás vezetője szerint a megoldást az étkezéssel bevitt LPC DHA jelenti.

A kutatók egereken tesztelték a készítményt. Az egyik csoport TAG DHA-t, míg a másik LPC DHA-t kapott. Ez a dózis 200-500 mg zsírsavnak felelt meg. Az ember nagyjából ekkora mennyiség elfogyasztására képes naponta. A szakemberek a kísérlet előtt, valamint a kísérlet után hat hónappal mérték meg a retina DHA-szintjét.

Megvizsgáltak 12 ezer embert, kiderült, nagyon fontos, hogy D-vitamint szedjünk - főleg a nők

A kanadai Calgary-i Egyetem kutatói szerint azoknál, akik rendszeresen szednek D-vitamint, kisebb a demencia kialakulásának kockázata.

Az találták, hogy míg az első csoportnál nem volt változás, addig a második csoportnál a DHA 96 százalékos növekedését sikerült mérni.

A kutatók azt remélik, az ígéretes eredmények után hamarosan embereken is kipróbálhatják majd az újfajta zsírsav alkalmazását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.