Tech hvg.hu 2023. február. 07. 22:03

Ön megenné? Az aligátor DNS-ével módosított hibrid harcsát hoztak létre tudósok, és jó okuk volt rá

Több szempontból is megkönnyítheti a harcsatenyésztést a Auburn Egyetem munkatársainak elgondolása: a halak így ellenállóbbak lehetnek a betegségekkel szemben, és kisebb eséllyel szaporodnak, aminek szintén van jelentősége ebben az esetben.

Egy első hallásra szokatlan dolgot léptek meg az Auburn Egyetem tudósai: egy aligátor DNS-ét juttatták állattenyésztő helyeken nevelt harcsákba. Kiderült, hogy ezzel a nagy számban fogyasztott állatok több pozitív tulajdonságra is szert tettek, melyek megkönnyíthetik a tenyésztésüket.

A kutatók az eredményeiket a bioRxiv folyóiratban publikálták, és remélik, hogy ez a harcsafajta egyszer majd emberi fogyasztásra is alkalmas lesz.

A szakemberek az aligátor katelicidin nevű génjét használták: ez azért felel, hogy segítse a szervezetet a betegségekkel szembeni harcban.

Az első eredmények biztatóak: az állatok a vadon élő társaikhoz képest lényegesen jobb túlélési esélyeket mutattak: kétszer-ötször jobb eséllyel maradtak életben.

Mivel gént a kutatók a hal szaporodásért felelős hormonjaihoz adták, az állat szaporodási képességei is csökkentek, mely azt a célt szolgálja, hogy a hibrid hal ne tudjon keveredni a vadon élő fajtákkal.

A szakemberek remélik, hogy a megoldásuk jó szolgálatot tehet a harcsatenyésztésben, és segítheti, hogy jobb hozamot érjenek el a tenyésztők.

Szükség is lehet rá: mint azt a Business Insider kiemelte, az Egyesült Államokban százmilliós nagyságrendben tenyésztik a harcsákat, a kereslet több mint felét teszi ki ez a halfajta.

A tenyésztés azonban igencsak erőforrás-igényes, a kevés hely miatt a betegségek gyorsan elterjednek az állományban, a kikelt harcsák 45 százaléka elpusztul fertőző betegségekben – ráadásul az antibiotikumos kezelés is egyre kevésbé hatásos.

A kutatás vezetői szerint a hibrid harcsa fogyasztása teljesen biztonságos lenne, ők maguk is megennék azokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.