Kanadai kutatók szerint a kapszulás kávék fogyasztása nem olyan környezetszennyező dolog, mint ahogyan a közvélekedés tartja. Sőt, van alternatíva, amelynél a kapszulás kávé sokkal jobb és környezetbarátabb választás is lehet.
Bár a kapszulás kávékat négy évtizede találták fel, a népszerűségük csak az elmúlt években kezdett meredek emelkedésbe. Legnagyobb kritika a környezetre gyakorolt hatásuk miatt éri őket. A kanadai Quebeci Egyetem kutatói szerint azonban a kávézás ezen módja talán mégsem olyan nagy teher a környezetre, mint ahogy azt eddig gondolták – jelentette a BBC.
A kutatók a tanulmányukhoz átnézték azokat a publikációkat, amelyek az elmúlt években a kávéfogyasztási szokásokkal foglalkoztak, majd megmérték, hogy 280 milliliter kávé elkészítése mennyi üvegházhatású gáz kibocsátását eredményezi. Itt a kávébab előállításától kezdve egészen a megtermelt hulladék mennyiségéig mindent figyelembe vettek.
Megállapították, hogy a hagyományos, csepegtetős kávékészítés okozza a legtöbb kibocsátást. Ennek oka az, hogy egy adag kávé lefőzéséhez a többi módszerhez képest több kávé kell, valamint beleszámolták a víz felmelegítését és a kávé melegen tartásához szükséges energiát is.
A második legkevésbé környezetbarát kávékészítési mód a french press főzés.
A kapszulás kávézás csak a haramdik a listán; itt kapszulánként 11–13 gramm kávé takarítható meg.
Mennyi kávét iszik a magyar? Milyen géppel főzi?
A magyarok egyre több kávét fogyasztanak, és úgy tűnik, a kávézáshoz egyre komolyabb gépeket vesznek igénybe otthon.
A lista utolsó helyén áll, tehát a környezetbarát megoldás az instant kávék használata, mivel itt a többinél kevesebb kávét teszünk a csészébe, a vízforralók pedig kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos kávéfőzők.
A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy a legszennyezőbb tényező maga a mezőgazdaság, vagyis az, amikor a kávébabot megtermelik. Ez a teljes kibocsátás 40–80 százalékát teheti ki, mindezek ellenére lehet zöldebb a kávézásunk.
Ennek egyik módja lehet, hogy 50–100 milliliter presszót fogyasztunk, illetve, hogy csak annyi vizet és kávét használunk fel, amennyire feltétlenül szükség van. Ezzel elkerülhető a pazarlás. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy bár nem a kapszulás kávézás a legszennyezőbb, ha túl sokat fogyasztunk belőle, a megtermelt hulladék miatt gyorsan azzá válhat.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.