Tech hvg.hu 2022. december. 05. 15:03

Ezért fröcsög a ketchup, ha összenyomja a flakont

Az Oxfordi Egyetem kutatói számoltak és kísérleteztek, hogy aztán kiderüljön, hogyan akadályozható meg, hogy a ketchup a ruhánkon landoljon.

Ha máshonnan nem is, a filmekből egészen biztosan ismerős lehet a jelenet, amikor már kifogyóban van a ketchup a flakonból, az összenyomásnál fröcsögni kezd a szósz. A jelek szerint a kutatóknak sikerült megállapítaniuk, miért történhet mindez, és azt is, hogy miként lehet ezt elkerülni.

Az Oxfordi Egyetem két tudósa matematikai modellezés és egy kísérletsorozat segítségével kimutatták, hogy az üveg lassú és lágy összenyomása jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy a ketchup a ruhánkra fröccsen. Arra jutottak, hogy a folyamatot a folyadékdinamika irányítja, de végső soron azon múlik az eredmény, hogy az ellenállás és az erő hogyan befolyásolja azt, ahogyan a szósz kifolyik az üvegből – írja az IFLScience.

Amikor összenyomjuk a flakont, a tetején lévő levegő összenyomódik, és kinyomja az előtte lévő folyadékot. Azonban amikor ez megtörténik, a ketchupot a flakon falához nyomó erő nagyobb, mint a lefelé irányuló erő. Ahhoz, hogy a szósz egyenletesen jöjjön ki az üvegből, a két erőnek egyensúlyban kell lennie. Amikor ugyanis kicsi az ellenállás, a flakonban lévő levegő rugóként működik, így az utolsó kanál ketchup hirtelen tör ki a tartójából – vagyis fröcsögni kezd.

A kutatók szerint a megoldás az lehet, ha enyhe erővel nyomjuk össze a flakont, így kisebb az esélye annak, hogy a ketchup (vagy épp más szósz) fröccsenni fog. Ugyanakkor a gyártóknak azt javasolják, készítsenek nagyobb nyílást a palack tetejére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.