Tech hvg.hu/MTI 2022. november. 16. 08:19

Elstartolt a NASA történelmi Hold-küldetése

A NASA magyar idő szerint nem sokkal reggel 8 óra előtt indította útnak az első olyan küldetését, amelynek célja, hogy később ismét embert lehessen küldeni a Holdra.

Több hónapnyi várakozás után magyar idő szerint november 16-án reggel végre elstartolt a NASA történelmi Hold-küldetése. A misszió során a Space Launch System (SLS) rakétával sikerült a világűrbe juttatni az Orion űrhajót. Ennek egyelőre nincs ember a fedélzetén, ugyanakkor rendkívül fontos a későbbi küldetések szempontjából. A szerkezet a mostani útján megkerüli a Holdat.

A 98 méter magas rakéta indulását a NASA élőben közvetítette a YouTube-on, a start után pedig az irányítás munkáját figyelhetjük.

A tesztrepülése várhatóan 25 napig tart majd, a rakéta mintegy 2 millió kilométert fog megtenni.

A NASA Artemis-programjának célja, hogy 50 év után ismét űrhajóst juttassanak a Holdra. Az Artemis-I küldetésen az SLS nem visz magával legénységet, csak az Orion űrkapszulát szállítja el a Holdig, és azt megkerülve tér haza. Elsősorban a rakéta hőpajzsát akarják tesztelni a visszatéréskor, mivel a következő, 2024-re tervezett Hold körüli misszióban már űrhajósok is lesznek a fedélzeten. Várhatóan 2025 végén az Artemis-III küldetés során az asztronauták már le is szállnak a Hold felszínére.

Az SLS űrrakétát és az Orion űrkapszulát több mint egy évtizede fejlesztik. A költségek mindkét esetben több mint 20 milliárd dollárra (csaknem 8 ezer milliárd forintra) rúgnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.