Tech hvg.hu 2022. augusztus. 05. 12:03

Rosszabb, mint eddig hittük: nemcsak a testét, hanem az agyát is tönkreteszi az, aki anorexiás

Egyértelmű különbséget talált egy nemzetközi kutatócsoport az anorexiában szenvedők és az egészséges emberek agyi szerkezetében. Szóval csak óvatosan az esztelen fogyókúrázással.

Az anorexia nervosa egy mentális rendellenesség, amely súlyos étkezési zavarban nyilvánul meg. A beteg koplalással, túlzásba vitt testedzéssel próbálja elérni az általa ideálisnak vélt, ám a kívánatosnál valójában sokkal alacsonyabb testsúlyt. A témával foglalkozó szakemberek szerint az anorexia lelki eredetű betegség, az Egyesült Királyság-beli Bathi Egyetem idegtudósai, más országokban dolgozó kollegáikkal összefogva viszont a szervi, pontosabban a kapcsolódó agyi eltérések nyomába eredtek.

Vizsgálataikban közel 2000 agyi szkennelés eredményét vetették össze: alanyaik között voltak anorexiások, anorexiából gyógyulók és egészséges emberek. Kiderült, hogy az anorexiában szenvedőknél az agy három kritikus összetevőjében is jelentős a csökkenés: a kéreg vastagságában, a kéreg alatti térfogatban és a kéreg felületében. Mindezt nem lehet elintézi egy legyintéssel, ugyanis az agy méretének csökkenése, amit a testtömeg-index csökkenésének tulajdonítanak, az agysejtek vagy a köztük lévő kapcsolatok elvesztését is jelenti.

Az anorexiából gyógyulóknál az említett csökkenés kevésbé volt súlyos, ami arra utal, hogy megfelelő, korai kezeléssel még helyreállíthatók az eltérések. Ez jó jel, mert arra utal, hogy a tapasztalt változások talán nem tartósak – írják a kutatók a Biological Psychiatry folyóiratban. Ugyanitt azt is hangsúlyozzák, hogy igen fontos e rendellenesség korai kezelése, hogy a betegek elkerüljék a hosszútávú, strukturális agyi elváltozásokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.