Tech hvg.hu 2022. február. 02. 18:15

Létrehoztak egy szuperanyagot, amely erősebb az acélnál, de könnyebb a műanyagnál

Több évtizednyi kudarc után a Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökeinek sikerült elkészíteniük egy olyan anyagot, amiről sokáig azt gondolták, hogy nem létezhet.

Régóta dolgoznak már a tudósok azon, hogy olyan anyagot hozzanak létre, ami egyszerre könnyű és rendkívül erős. Egy ilyet rengeteg helyen lehetne hasznosítani – elég csak az autógyártásra, vagy épp a mobiliparra gondolni. Eddig nem sok sikerrel jártak, ám most úgy tűnik, sikerült megtalálni ezt a különleges anyagot.

Az Independent beszámolója szerint a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mérnökeinek sikerült egy olyan anyagot kifejleszteniük, ami

  • kétszer erősebb az acélnál,
  • könnyebb a műanyagnál,
  • hatszor nagyobb erőnek is képes ellenállni, mint egy golyóálló üveg.

A szakemberek a Nature-ben megjelent publikációjukban állítják: könnyen, nagy mennyiségben lehet gyártani. A tulajdonságai miatt az autóipart, a mobilipart vagy az építőipart is megváltoztathatja, az eddiginél ugyanis jóval nagyobb és erősebb tárgyakat lehet létrehozni vele. De arra is alkalmas, hogy már meglévő szerkezeteket vonjanak be vele, ezzel pedig jóval ellenállóbbá tegyék azokat.

Massachusetts Institute of Technology

A beszámoló szerint az áttörést egy új polimerizációs eljárás hozta meg. Minden műanyag polimer, ami monomereknek nevezett láncokból épül fel. Ezen láncok végére új molekulákat lehet tenni, majd háromdimenziós formává alakítani őket – így készülnek például a műanyag palackok. A kutatók már régóta sejtik, hogy ezeket a láncokat 2D-s lappá is lehetne konvertálni, az elmúlt évtizedekben azonban nem jöttek rá, hogy hogyan. Az MIT mérnökeinek azonban sikerült a lehetetlen: először megkapták a 2D-s polimerlapokat, majd korongokat formáltak belőlük, amiket egymásra tettek. Ez egy rendkívül erős, stabil, ugyanakkor könnyű szerkezetet eredményezett.

A szakemberek szerint a technológia már készen is áll a gyártásra, csak annyi dolguk van, hogy több alapanyagot készítenek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.