Amerikai és brit kutatók szerint aki kiegyensúlyozottan táplálkozik, és sok növényt és gyümölcsöt fogyaszt, az a koronavírussal szemben is ellenállóbb lehet.
Az egészséges, növényi alapú étrend segíthet megelőzni a koronavírus-fertőzést, valamint csökkentheti a kockázatát a súlyos tünetek kialakulásának – állapították meg amerikai és brit kutatók. A kutatással kapcsolatos tanulmányukat a Gut folyóiratban tették közzé.
A massachusettsi kórház, valamint a Kings College London tudósai által vezetett csapat összesen 592 571 ember egészségügyi adatait vizsgálta meg. A résztvevők a Zoe nevű, a koronavírus tüneteit monitorozó alkalmazást használták. Az alanyokhoz az étkezésük alapján egy pontszámot rendeltek a kutatók az alapján, hogy mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. A szakemberek azt találták, hogy azokkal ellentétben, akik alacsony pontszámot kaptak, a növényi alapú étrendet folytatóknál 9 százalékkal alacsonyabb volt a fertőződés aránya, a súlyos COVID-tünetek pedig 41 százalékkal kisebb valószínűséggel alakultak ki náluk.
Bár alapvetően nem meglepő, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott étrend jót tesz az egészségnek, a szakemberek szerint az ilyen táplálkozás a koronavírus ellen is megerősíti a szervezetet. Véleményük szerint erre a döntéshozóknak is kiemelten kell figyelniük. Andrew Chan gasztroenteorológus szerint bár a maszk használata és a védőoltás elengedhetetlen, az eredmények alapján az egyén szintjén is rengeteget tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében – írja az IFLScience.
A vizsgálat arra is rámutathat, a gazdasági egyenlőtlenségek miként segítették a járvány terjedését. A lap szerint ugyanis a táplálkozás minősége szorosan összefügg a gazdasági helyzettel, így a pandémiát és az az elleni küzdelmet erről az oldalról is érdemes lehet megvizsgálni.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.