Tech hvg.hu 2021. július. 01. 15:03

Boldogkői Zsolt: Szinte biztos, hogy ősszel megint jön a járvány

Sem mi, sem a környező országok nem állnak annyira jól az oltások terén – mondta a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára az ATV-ben.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

„Ősszel mindenképpen elő fog jönni a járvány, ha a nyarat megússzuk” – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Boldogkői Zsolt biológus professzor. A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára szerint jó, hogy lazítunk, de a védettségi igazolványokhoz kötött korlátozásokat nem szabad enyhíteni, inkább erősíteni kell azokat. Még akkor is, ha jelenleg nincs járványtani logikája.

A szakértő szerint a nyájimmunitást nézve sem mi, sem a környező országok nem állnak annyira jól az oltások terén, illetve a vírus most is közöttünk van.

A kínai oltóanyagról azt mondta: támogatja azokat, akik szeretnének egy harmadik dózist, de meg kell nézni, hogy tényleg igaz-e, amit a Sinopharmmal kapcsolatban tapasztalnak, hogy egyes embereknek nincs elégséges védettségük.

Boldogkői Zsolt felhívta rá a figyelmet, hogy nemcsak az számít, hányan vannak beoltva, hanem az is, hogy az emberek hány százaléka védett. A nyájimmunitási küszöb pedig függ attól, hogy milyen a terjedőképessége a vírusnak. Az indiai (újabb nevén delta) variánsnál – amely két és félszer fertőzőbb – magas a nyájimmunitási küszöb. Így szerinte mindenkit, aki oltható, be kell oltani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?