Tech hvg.hu 2021. június. 11. 11:03

A Samsung új ötlete: hol maradnak a telefonról a gombok?

Egy nemrégiben nyilvánosságra került Samsung-szabadalomból kiderül, hogy a dél-koreai gyártó új, összehajtható modelljeit fizikai gombok helyett egyszerű ujj- és kézmozdulatokkal lehetne vezérelni.

A Samsung, amellett, hogy a legtöbb összehajtható modellt adta ki, a szabadalmak számában is jeleskedik, amelyek már a jövőbeni technológiákat vetítik elő. Az egyik új szabadalmában (amelyet ezúttal is a LetsGoDigital holland oldal osztott meg a nyilvánossággal) az általában a készülék oldalán lévő gomboknak int búcsút.

A szabadalmat még 2020 novemberében nyújtotta be a Samsung Electronics a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO). A 110 oldalas dokumentációt minap tették közzé: egy olyan Galaxy Z Fold okostelefont ír le, amelyben a fizikai gombok szerepét meghatározott mozdulatok veszik át.

A változtatás hátterében az áll, hogy összecsukott állapotban elég nehéz kezelni a készülék oldalán található gombokat, ráadásul ezek a ház egyik részén találhatók, így a rendszeres használatuk károsíthatja a zsanért. Ráadásul az összehajtható telefonok is egyre vékonyabbá válnak, így mind nehezebb elegendő helyet találni a fizikai gombok számára.

A gesztusvezérlés ebben az esetben érintést vagy csúsztatást jelent. Összecsukott állapotban akár dupla felület áll rendelkezésre a virtuális gombok működtetéséhez, ezekhez akár a felhasználó is rendelhet kézmozdulatokat, akár szorító mozdulatok is bevethetők. A szabadalmi képek egy Galaxy Z Fold típusú okostelefont mutatnak.

A készüléknek hosszúkás a kijelzője, a hátoldalán hármas kamera látható, amelynek az alsó lencséje téglalap alakú. Ez arra utal, hogy a periszkóp kamerát integrálják a zoom objektívvel. Egyelőre még nem tudni, hogy bemutatja-e a gesztusvezérlő megoldást a Samsung az augusztusban várható Galaxy Z Fold3 telefonon. A szabadalmat ugyan csak nemrégiben adta meg a WIPO, azonban a Samsung már 2019-ben benyújtotta ugyanezt a hazájában, úgyhogy elvileg nem kizárt az említett lehetőség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.