Tech hvg.hu 2021. június. 11. 09:33

Történelmet írt a Boeing, újfajta módon tankolták meg az amerikai vadászrepülőgépet – videó

A Boeing 24 sikeres tesztrepülés után a 25. alkalommal már élesben is kipróbálta, hogyan tudja egy pilóta nélküli repülőgép megtankolni az amerikai légierő egyik vadászrepülőgépét.

Miután 2020 decemberében jó alaposan megreptette a Boeing az MQ-25 nevű drónját, a cég elérkezettnek látta az időt, hogy élesben is kipróbálja azt. Természetesen nem egy valódi éles helyzetről van szó, csupán egy tesztről, ám az esemény így is azt jelenti, a vállalat megreformálhatja a repülőgépek tankolását.

Az MQ-25 feladata ugyanis, hogy a vadászgépeket a levegőben, repülés közben tankolja meg. Erre eddig olyan repülőgépeket használt a hadsereg, amelyek fedélzetén személyzet is volt, a jövőben viszont ezt a feladatot már a pilóta nélküli egységek végezhetik el.

A Boeing még június 4-én tesztelte le az MQ-25-öt, ami a jelek szerint jól vizsgázott. A cég által közzétett videóban azt látni, amint a repülőgép a hosszú tömlőn keresztül megtankolja a mögötte haladó F/A 18 típusú vadászgépet.

A szerkezetnek ez volt a 25. repülése, ami jól mutatja, milyen alaposan letesztelték, mielőtt egy valódi tankolásra került volna a sor. Az amerikai hadsereg egyébként összesen 889,7 millió dollárt, vagyis mintegy 252 milliárd forintot fizetett a Boeingnek azért, hogy hét darabot gyártson le az MQ-25-ösből.

A következő hónapokban tovább folytatják a teszteléseket, és a tervek szerint még az idei évben kipróbálják, hogyan tudna szolgálatot teljesíteni a gép egy repülőgép-hordozó anyahajón.

A Boeing egyébként 2017 decemberében mutatta be először az MQ-25-öt, ami szerintük átrendezni az erőviszonyokat a levegőben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.