Tech hvg.hu 2021. május. 22. 08:03

A Xiaomi új ötlete a telefon, amit otthon lehet összelegózni

A Xiaomi is belépett azon gyártók sorába, akik a cserélhető alkatrészekben látják egy-egy okostelefon-modell jövőjét. Egyelőre csak egy szabadalom árulkodik a kínai gyártó elképzeléséről.

Bár voltak próbálkozások modulárisan cserélhető okostelefonokkal (ilyen volt például a Motorola Moto Z vagy a Google kihátrálása miatt később megfeneklett Phonebloks), azonban a legtöbbet vitathatatlanul a Fairphone tette le az asztalra ezen a területen, még ha valójában nem is terjedt el nagyon moduláris (azaz cserélhető részekből álló) telefonja. De talán változhat a helyzet, ha a Xiaomi is piacra lép egy ilyen megoldással. Szabadalma mindenesetre már erre is van – ahogy arról a szabadalmak lelkes követője, a holland LetsGoDigital oldal is beszámol.

A Xiaomi még tavaly februárban nyújtotta be ötletét az amerikai szabadalmi hivatalhoz (USPTO), ami azután idén április végén került nyilvánosságra, és a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) adatbázisába is beillesztették a szabadalmaztatott technológia globális védelme érdekében.

A dokumentáció részletesen leír egy Xiaomi okostelefont, amely több, pontosabban három modulból (egy kamera/processzor modul, egy akkumulátor modul és egy hangszóró/USB modul) áll. A funkciók modulonként eltérőek lehetnek. Legalább két modul tartalmaz kijelzőt, ezek az összekapcsolódás után egy nagy panelt alkotnak. A modulok sínrendszer segítségével csúsztathatók egymásra. A moduláris felépítés lehetővé teszi a telefonok egyszerű frissítését és a törött elemek cseréjét.

Egy ilyen megoldás vitathatatlanul jó hatással lehetne az e-hulladékok mennyiségére. A Xiaomi egyébként a Mi 11-nél már bizonyította ez irányú elkötelezettségét (méghozzá úgy, hogy az a vevőknek is a lehető legkedvezőbb legyen): a telefon kétféle változatban, töltővel és anélkül került forgalomban. Az ár ugyanaz, így a felhasználó döntheti el, melyik verziót választja.

Csak az érdekesség kedvéért: a Xiaomi nem először készítene moduláris eszközt. Lei Jun, a vállalat társalapítója és vezérigazgatója már 2013-ban közzétett pár fényképet a Xiaomi Magic Cube moduláris telefonról – igaz, ezt az eszközt végül nem adták ki.

A szabadalmi leírások és képek alapján Jermaine Smit (azaz Concept Creator) vizualizálta a Xiaomi ötletét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.