Tech hvg.hu/MTI 2021. május. 13. 17:03

70%-kal gyorsabban vinné el a pörgős internetet a magyar háztartásokba a Huawei és a kormány

A Huawei szerint az AirPon nevű technológiával harmadára csökkenthető a hálózatok kiépítési ideje, és a költségeket is le lehetne faragni.

Csürtökön a győri Széchenyi István Egyetemen beszéltek a Huawei Technologies Hungary a vállalat azon megoldásáról, mellyel szerintük az eddigieknél sokkal gyorsabban juthat el a szélessávú internet a háztartásokba. Az akár 5G-alapon is működő AirPon a vezetékes és a vezeték nélküli technológiát ötvözve segít abba, hogy egy adott kábelvégpontból vezeték nélküli technológiával juthasson el az internet a felhasználókhoz.

A vezetékes hálózatok kiépítésében az egyik legfőbb kihívás a távolságok áthidalása, vagyis az, hogy a szolgáltató az optikai végződéstől eljuttassa az internetet az akár 10–20 kilométerre található végfelhasználókhoz. Mindez időigényes folyamat is, mert az optikai kábelek telepítési engedélyének beszerzése akár 6-10 hónapig, a kiépítés pedig akár egy évig is eltarthat.

Pixabay / blickpixel

A Huawei szerint az AirPon erre a problémára kínál megoldást: a meglévő vezetékes rendszer végpontjáról mikrohullámon keresztül továbbítja az internetet a felhasználókhoz. Emiatt kevesebb alkatrész kell a hálózat kiépítéséhez, ami olcsóbbá teszi a munkát, a kiépítés idejét pedig 70 százalékkal csökkentheti.

Az AirPon technológiát Törökország és Spanyolország után Európában harmadik országként Magyarországon vezeti be a vállalat, remélvén, hogy jövőre világszerte sok más országban is ezt használják majd.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára szerint a Gigabit Magyarország program célkitűzése, hogy 2025-re valamennyi közintézmény, 2030-ra pedig a háztartások 95 százaléka gigabites netkapcsolattal rendelkezzen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?