Tech hvg.hu 2021. február. 26. 17:03

Komoly frissítést kaphat az Apple digitális asszisztense, a dadogást is megértheti

A beszédhibával küzdőknek eddig nem volt túl hasznos Siri, az Apple digitális asszisztense, egy új fejlesztés azonban változtathat ezen.

Bár a digitális asszisztensek igen hasznosak lehetnek, egyelőre nem mindenki számára készültek el. A beszédfelismerő algoritmusok ugyanis egyelőre nem tudnak megbirkózni az olyan beszédhibákkal, mint például a dadogás. Ha valaki egy parancsot nem tisztán és érthetően mond ki, akkor azt nem érti meg a rendszer és nem tudja végrehajtani a kívánt feladatot.

Ez az alapvető probléma az Apple saját asszisztensét, a Sirit is érinti, ám a cupertinói cég a jelek szerint szeretné orvosolni a dolgot. A The Wall Street Journal beszámolója szerint a vállalat azon dolgozik, hogy a Sirit kiképezze a különböző beszédhibák felismerésére.

Kinek a hangjában bíznak a magyarok, amikor egy gép szólal meg?

A Kaspersky megbízásából készült kutatás eredményei szerint, amikor egy gép szólal meg, a magyarok azt szeretik, ha női hangon beszél. Az is kiderült, hogy a magyar válaszadók többsége a férfihangot csak akkor tartja megbízhatóbbnak, amikor vezető nélküli autóról van szó.

Ennek értelmében ha valaki beszédhibásként akar utasítást adni a digitális asszisztensnek, az algoritmus – elviekben – képes lesz megérteni, mit akar mondani a felhasználó. Az Apple ehhez állítólag egy olyan adatbázist épített fel, amiben 28 ezer hangminta található. Ezek olyan podcastokból származnak, amelyekben dadogásban szenvedő emberek hallhatók. A cég ezeket használja fel arra, hogy a Sirinek megtanítsa azokat a mintázatokat, amely alapján meg tudja érteni a neki elmondottakat.

Emellett az Apple egy Hold to Talk nevű funkciót is készít a Sirihez. Ennek lényege, hogy a felhasználó szabályozhatja, a digitális asszisztensnek meddig kell hallgatnia az illetőt. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha egy hosszabb kérdést akar megfogalmazni valaki, így ugyanis a rendszer nem fogja félreérteni azt, és hamarabb elkezdeni a válasz iránti keresést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Szűcs Ágnes (EUrologus) 2021. április. 16. 17:00

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.