Tech hvg.hu 2021. február. 22. 08:33

Erősen félrevezető videó terjed a Perseverance-ről, és egy furcsa, "marsi" hangról

Egy Twitter-videóban azt a látszatot keltik, hogy a legújabb Mars-járó már kilométereket tett meg a vörös bolygón, sőt, “érdekes” hangot is rögzített. A felvétel nem a Perseverance műve.

Egy Twitteren terjedni kezdett videó szerint a Perseverance Mars-járó már elindult felfedezni a vörös bolygót, egy sziklás részen pedig “különös” hangokat is rögzített. A videó a James Holland nevű fiók tulajdonosától indult terjedésnek, igen szélsebesen: eddig több mint 17,7 millióan látták.

A Mashable azonban arra figyelmeztet, hogy a videón látható részlet nem a Perseverance-től származik, az valójában egy korábbi NASA-eszköz, a Curiosity műve. Ez utóbbi szintén egy Mars-járó, amely évek óta kutatja a planéta felszínét. A videóval ennek ellenére több gond is van.

Ezek egyike, hogy a Curiosity nem rendelkezik mikrofonnal, így aztán hangot sem képes rögzíteni.

A Perseverance-re már felszereltek ilyen eszközt, de ez a Mars-járó még nem hagyta el a landolás helyét, a Jezero-krátert. (A felvételen egyébként dombok láthatók, vagyis már ez is gyanús lehet.) Ennél is jobban árulkodik azonban az a felirat, amely a videó végén tűnik fel, méghozzá az eszköz oldalán. A figyelmesebbek szinte rögtön ki fogják szúrni, mi van odaírva: Curiosity.

A Perseverance mindeddig fekete-fehér és színes képeket küldött haza. A napokban pedig minden valószínűség szerint megtörténik az első szelfizés is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról