Tech hvg.hu 2021. január. 23. 08:03

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig

Neve alapján nem sokat mond a Simple Search nevű böngészőbővítmény, de aki feltelepíti, igen hasznos eszközhöz jut vele: úgy kereshet a Google-ön, ahogy a régi időkben, felesleges ablakok és ajánlatok nélkül.

Az eltelt években a Google is rengeteget változott, hiszen új megoldásokkal bővült, emellett gyorsabb, modernebb is lett. A keresőcég szerint az újonnan behozott funkciók mindegyike a felhasználói élményt segíti, ugyanis általuk könnyebb megtalálni a keresett információt. Ugyanakkor nem minden változást követett osztatlan siker: a közönség több esetben úgy érezhette, hogy már mindent a reklámoknak, ajánlatoknak rendelnek alá, a Google maga pedig egyre kevésbé hasonlít önmagára.

Ezt elégelte meg egy csapat újságíró is, akik azon kezdtek ötletelni, hogyan lehetne visszacsinálni a folyamatot, hogy a Google olyan legyen, mint régen: ne lehessen másra használni, csak a keresett dolog megtalálására. A munka egy Mozilla Firefox, illetve Google Chrome böngészőkhöz készült bővítményben öltött testet, melyet ingyen érhetnek el az érdeklődők. Aki pedig telepíti a szoftvert,

az a kereső 10 évvel korábbi állapotába, a 2010-es években működött változatához térhet vissza. A neve is ezért Simple Search (magyarul: egyszerű/egyszerűbb keresés).

Ebben az időszakban az online keresés még egészen máshogy működött: a reklámok és hirdetések kevésbé szerepeltek kiemelt helyen, és sokszor már a találati lista első elemeiből, a linkre való kattintás nélkül is ki lehetett fürkészni a keresett szót vagy kifejezést. Valljuk be: ez ma már nem igazán van így.

A bővítmény telepítésével eltűnnek a kereső találati oldalán megjelenő, úgynevezett infoboxok is, melyek a kereséshez tartozó kulcsszavak alapján jelenítenek meg különféle tartalmakat. Ilyen például, amikor valaki bútorokra keres, és hirtelen mindenféle ajánlattal találja szembe magát, mert a szolgáltatás azt hiszi, hogy vásárlás céljából válogatna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám - Ballai Vince 2021. március. 08. 20:00

Tiszta beszéddel kezelhették volna az oltási baklövést, csak épp ez nem az a kormány

Különösebb károk nélkül beismerhette volna a tömeges oltás főpróbáján keletkezett hibát a kormányzat, de a maszatolós kommunikációval csak rontott a helyzeten. Bőhm Kornél kríziskommunikációs szakember szerint a hétvégi káosz paradox módon még javíthat is az oltási kedven, de az államba vetett bizalmon inkább rontott.