Tech hvg.hu 2020. december. 11. 12:03

Evett már feketeribizlit étkezés után? Lehet, hogy kellene

Már kis mennyiségű feketeribizli is képes ellensúlyozni egy szénhidrátban gazdag étel negatív hatását – derítették ki finn kutatók.

A ribizli, különösen a sötét színű változat jótékony hatása már régóta ismert, és a Kelet-Finnországi Egyetem kutatói egy további adalékkal támasztották ezt alá. Az említett előnyök a polifenoloknak köszönhető, ezeket a vegyületeket korábban a szedernél és az áfonyánál emelték ki, most viszont a feketeribizli is képbe került.

A kutatók e gyümölcs vércukor- és inzulinszintre gyakorolt hatását vizsgálták. Kísérleteikbe 26 egészséges résztvevőt, 22 nőt és négy férfit vontak be. 31 grammnyi szénhidrátot tartalmazó, feketeribizli-alapú ételt kaptak, míg a kontrollcsoport ennivalója nem tartalmazott ribizlit. Megmérték a vércukor- és inzulinszintjüket étkezés előtt, majd utána 15 percenként három órán keresztül.

Kiderült, hogy abban a csoportban, amelyik feketeribizlit is kapott, csökkenni kezdett a két mért érték, és a csökkenés nemcsak nagyobb volt, hanem hosszabb ideig is tartott, mint a kontrollcsoportban. Ezek az eredmények alátámasztják azokat a korábbi kutatási megállapításokat, amelyek a bogyós gyümölcsök fogyasztását a vércukorszint csökkentésével kapcsolják össze, viszont ezúttal már meglehetősen kis mennyiségű feketeribizlivel sikerült ugyanezt bizonyítani.

A feketeribizlit természetes savanyúsága miatt gyakran fogyasztják hozzáadott cukorral, ami aggodalomra adhat okot az egészségtudatos fogyasztók számára. Úgy tűnik azonban, hogy a feketeribizli mellett fogyasztott cukor nem annyira egészségtelen, mintha bogyók nélkül fogyasztanák ezt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.