Tech hvg.hu 2020. november. 16. 19:03

Új beállítás jön a Gmailbe

A Google eddig is lehetővé tette, hogy egyes funkcióit külön-külön letiltsák a felhasználók, hamarosan viszont nemcsak erre, hanem a háttérben zajló adatforgalom letiltására is lehetőségük lesz.

A Google – hétfői bejelentése szerint – lehetővé teszi majd, hogy a Gmailben (valamint a chaten és a Google Meeten) tárolt adatokhoz ne férjenek hozzá az olyan funkciók, mint például a beérkező levelekre potenciális válaszokat automatikusan kitaláló Smart Reply (okos válasz) vagy a hasonlóra használható Smart Compose (okos levélírás).

Az ilyen funkcióknál mesterséges intelligencia figyeli a felhasználó levelezését, majd a historikus adatok alapján segít megírni a szöveget. Ha például valaki folyamatosan "szia", vagy "Tisztelt" megszólítással indítja az e-maileket, a rendszer ezt megtanulja, majd egy új levél írásakor már automatikusan beírja ezt a szöveget.

Bár a Google már korábban is lehetővé tette azt, hogy ezeket a funkciókat ki- és bekapcsoljuk, most azonban a háttérben zajló adatmegosztást tilthatjuk le, így kevesebb személyes adatunk áramlik majd a szervereken át ide-oda.

A Google a következő hetekben élesíti majd mindenkinél a vonatkozó kapcsolót.

Ahogy az a fenti animáción is látszik, a felhasználók két párbeszédablakot látnak majd. Az egyikkel az intelligens funkciók használatát tilthatják le, a másikkal pedig azt, hogy a Gmailben, a Google Chatben és a Google Meetben keletkező adatokhoz más Google-szolgáltatások is hozzáférjenek. Aki szeretné, később megváltoztathatja a döntését.

Aki az újdonság érkezése előtt szeretné már letiltani például az okos levélírás funkciót, az a Gmailen belül a Beállítások – Általános menüpontokon keresztül teheti ezt meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról