Tech hvg.hu 2020. október. 20. 08:03

Új vírus támadja a gépeket, mindent töröl, amihez csak hozzáér

HEH botnet néven új zombivírust azonosítottak kiberkutatók. A kártevő nem adatok vagy jogosultságok megszerzésére pályázik, egyetlen célja a károkozás.

Kevés dolgot tudni még a frissen felfedezett HEH botnetről, de az biztos, hogy nem veszélytelen kártevőről van szó: olyan kódot tartalmaz, amely aktiválása esetén minden adatot töröl a megfertőzött rendszerről, amihez csak hozzáfér. Fontos kihangsúlyoznunk a törlés szót: a fájlok – a zsarolóvírusok által tönkretettekkel ellentétben – nem titkosítva lesznek, hanem

törlődnek, eltűnnek.

A zombivírus kifejezés a kártevő terjedési módjára utal: ezek olyan kódok, melyek minél több gépet megfertőznek azért, hogy azokat hálózatba kapcsolják, és erőforrásaikra alapozva alakulva támadjanak. A módszer klasszikusan asztali számítógépek ellen irányul, de a botnetekkel tulajdonképpen bármi támadható, routerek, IoT-eszközök, mobiltelefonok is. A megfertőzött eszközök használói gyakran észre sem veszik, hogy az ő készülékük bármi rosszat csinál, legtöbbször csak annyit észlelnek, hogy az eszköz a szokásosnál lassabban működik és/vagy gyorsabban merül le. Ezt a vírustámadás üzemeltetéséhez szükséges háttérfolyamatok okozzák.

A Netlab által azonosított HEH botnet két dolgot tesz: először brute force támadásba kezd, hogy a kinézett (elsősorban a Telnet porton internetre csatlakozó) rendszert a kollektívához adhassa, majd olyan parancsokat futtat le, melyek törlik a céleszköz összes partícióját – a rajtuk lévő adatokkal együtt. A Netlab szerint nem világos, hogy az adattörlős művelet a botnet “természetes” működésének a része, vagy rossz programozás eredménye.

A szakértők szerint a botnet terjeszkedése rendkívül gyors, mivel a kód a klasszikusan gyenge védelmű IoT-eszközöket (pl. okostévéket vagy más, intelligens háztartási gépeket) is megfertőzi, újabb és újabb eszközöket adva ezzel a hadseregéhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról