Tech MTI / hvg.hu 2020. október. 12. 00:03

Trump szerint immunissá vált a koronavírusra, a Twitter rögtön bevetette új fegyverét

Nem kellett hozzá sok idő, hogy a Twitter élő példa segítségével tudja bemutatni, hogy a legújabb szigorítás szerint mit tart félrevezető információnak és milyen fegyverrel lép fel ellene.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az Amerikai Egyesült Államok elnökének bejegyzését először május végén jelölte meg félrevezetőként a Twitter, azóta pedig többször is kénytelen volt ehhez az eszközhöz nyúlni a szolgáltató. Legutóbb vasárnap, amikor Donald Trump azt írta ki, hogy miután koronavírus-fertőzését követően orvosai gyógyulttá nyilvánították, már nem kaphatja el a koronavírust (immunissá vált) és nem is tud vele megfertőzni másokat.

A Twitter vélhetően azért járt el a bejegyzés ellen, mert ugyan nem túl gyakori a jelenség, de tudományosan dokumentált: a koronavírus többször is megfertőzheti az embert.

A bejegyzést a Twitter nem törölte, csupán egyrészt a régi módszert alkalmazva megjelölte, és aki kíváncsi, egy gombnyomással felfedheti, elolvashatja.

Másrészt a közösségi szolgáltató a tweet esetében indokoltnak találta alkalmazni egyik frissen bevezetett szanckióját. A Twitter pénteken bejelentette, hogy a választások előtt blokkolni fogja a politikusok félrevezetőnek ítélt bejegyzéseinek egyszerű továbbosztásának lehetőségét. A vállalat közlése szerint az intézkedések célja "a bejegyzések retweetelésére vonatkozó megfontoltabb döntések bátorítása". Megnehezítik a bejegyzések kommentár nélküli továbbküldését, arra ösztökélve a felhasználókat, hogy fűzzék hozzá a saját véleményüket egy-egy kiíráshoz, ha valóban mindenképpen szeretnék továbbosztani azt.

Pénteki bejelentésében a Twitter hangsúlyozta, a platform nem engedi meg senkinek, köztük politikusoknak sem, hogy bárkinek a győzelmét nyilvánosságra hozzák a választások hivatalos eredménye előtt. A választási folyamatot befolyásolni próbáló bejegyzéseket pedig eltávolítják.

A félrevezető információként megjelölt bejegyzések körét kiterjesztik nemcsak a politikusokra, hanem kampányaik munkatársaira is.

A Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey és a Facebook vezetője, Mark Zuckerberg néhány héten belül a szenátus kereskedelmi bizottsága előtti meghallgatáson vesz részt, hogy számot adjon eddigi üzletpolitikáról és döntései hátteréről. A szenátusi bizottság azt az 1996-ban hozott törvényt vizsgálja, amely mentességet ad e közösségi platformoknak a publikált tartalmak miatti jogi felelősségre vonás alól.

Az elmúlt hetekben a Facebook és a Twitter sok új szabályt élesített, melyek a politikai hirdetésekre és politikusok által közzétett bejegyzésekre egyaránt vonatkoznak. A legfőbb cél az online közbeszéd tisztán tartása, de azért a szabályozás mögött itt-ott felsejlik: a vállalatok maguknak sem akarnak rosszat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.