Tech hvg.hu 2020. szeptember. 16. 14:03

Egy tudományos elmélet szerint az arcmaszk viselése még koronavírus-immunitáshoz is vezethet

Több kutató is úgy vélekedik, hogy a koronavírusos időkben viselt arcmaszkokkal úgynevezett variolációs hatás érhető el, amely elméletben védettséget is alakíthat ki a kórokozó ellen. Állatkísérletek már zajlottak, emberek esetében egyelőre annyit mondhatunk: elméleti szinten működhet a dolog.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

A koronavírus (és persze más kórságok) egyik legfőbb ellenszere a rendszeres és alapos kézmosás, a távolságtartás, valamint az arcmaszk helyes (orrot és a szájat is eltakaró) viselése. Néhány kutató most ez utóbbi témát vizsgálva érdekes okfejtésbe kezdett. Elméletük szerint a maszkok akár immunitást is adhatnak a koronavírus ellen.

A folyamat megértéséhez először tisztáznunk kell az úgynevezett varioláció jelentését: a kifejezéssel az egészséges emberek szándékos megfertőződést értjük, ám fontos különbség, hogy ez esetben a kórokozó "mesterséges" átadásáról van szó.

Ami, lévén tudatosan vezérelt folyamat, jellemzően kevésbé veszélyes, mint a természetes úton történő.

A variolált beteg persze ugyanúgy fertőző, akárcsak a rendes páciensek, vagyis ugyanúgy el kell különíteni, akárcsak a "rendes" vírushordozókat.

A varioláció módszere a koronavírusos időkben még nem merült fel, ám néhány kutató most szóba hozta azt. A New England Journal of Medicine orvosi folyóiratban közölt felvetésükben valószínűsítik, hogy a technika az arcmaszkok viselésével is hasznosítható. Tény, hogy a legtöbbek által viselt, hétköznapi maszkok rétegei között bizonyos vírusmennyiség képes átjutni. (Ezért mondhatjuk, hogy a maszk nem zárja ki a megbetegedést, de csökkenti annak esélyét.) Ám a maszkon átjutó kórokozók száma értelemszerűen kevesebb, mint az a mennyiség, amely védőeszköz viselése nélküli, közvetlen belélegzéssel juthat a szervezetbe.

[Jakab Ferenc: A következő hetekben nagyon meg fog emelkedni a halálesetek száma]

A kutatók gyakorlati bizonyításra váró, egyelőre elméleti feltételezésükben valószínűsítik, hogy így hasonló mechanizmus játszódik le az érintettben, mint amelyre a legtöbb védőoltás épül: a szervezet minimális kórokozómennyiséggel találkozik, melyet könnyen legyőz, ez pedig felkészíti az immunrendszert, hogy később könnyedén felvegye a harcot, amikor jelentős víruskitettség éri az embert.

Néhány kísérlet ugyan alátámasztja a felvetést, ám azokat hörcsögökön végezték, nem embereken.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés