Tech hvg.hu 2020. augusztus. 29. 10:03

Ez a fedélzeti kamera éjjel is jól lát

Éjjel-nappal kiváló videófelvételeket és fotókat készít a Mio MiVue 795-ös fedélzeti kamera, s ez nem csak akkor hasznos, ha éppen valami baj történik, hanem arra is jó, hogy több emlék maradjon meg az utazások óráiról.

Valószínűleg minden netező látott már olyan – többségében Oroszországból – képsorokat, amelyeken néha a leglehetetlenebb okokból bekövetkezett baleseteket örökítették meg a fedélzeti kamerák. Kis híján mi is mutathatnánk egy hasonló felvételt: éppen Érdre értünk, amikor a város határán lévő egyik körforgalomban nem adta meg az elsőbbséget a harciasan közeledő Volánbusz, amelynek vezetője cserébe legalább erőteljesen dudált.

Hogy végül nem mutathatjuk meg a találkozásról készült képet, annak két fő oka van. Az egyik az, hogy felugrattunk a padkára, így még ki tudtuk kerülni a sárga óriást, a másik pedig az, hogy akkor még nem volt bekapcsolva a tesztelésre kapott Mio MiVue 795-ös.

Ezt követően viszont egyből telepítettük a készüléket. Néhány év alatt a fedélzeti kamerák piacán is nagy változást hozott: a felvevő 150 fokos szögben, 2560x1600 pixeles felbontással rögzíti a forgalmat és a nagy fényérzékenységet biztosító CMOS-technikának köszönhetően nem csak nappal, hanem éjszaka is jó minőségű felvételek készülnek.

A kamera beszerelése és használata egyszerű: a készüléket egy tapadókorong rögzíti, a kamera funkcióit – egyebek mellett a felvételek hosszát és minőségét, a sebességhatár-figyelmeztetéseket, valamint a különféle szolgáltatások bekapcsolását – pedig a jobboldalon található négy gombbal lehet beállítani. A felvétel az indulás után automatikusan indul,

a készüléken van egy narancssárga vészgomb, amelyet megnyomva azonnal rögzülnek az előző 5 másodperc és a következő 15 másodperc eseményei.

A kamerának nincs saját belső memóriája, a készülék 16 gigás, vagy annál nagyobb microSD-kártyával működik.

Sebességmérő-adatbank

A felvevőben beépített GPS-modul található, a felvételeken folyamatosan láthatók a sebességgel, az útvonallal, illetve az idővel kapcsolatos adatok. A GPS által megadott sebesség azonban általában csak akkor pontos, ha a jármű egyenletes sebességgel halad, úgy tűnik, mintha az adatok egy-két másodperces késéssel jelennének meg. Mivel a kamera mindig tudja hol van, működik rajta a folyamatosan és ingyenesen frissíthető sebességmérő-adatbank is.

Ugyancsak telepítettek a kamerába sávelhagyásra, illetve a vezető fáradtságára figyelmeztető rendszert, s opcionális lehetőség a gumiabroncs-nyomást ellenőrző rendszer is. Egy másik opció a hátsó kamera – ezzel 290 fokra nő a látásszög és a kamera párhuzamosan két felvételt készít – s ugyancsak megvásárolható a Smartbox, amely lehetővé teszi, hogy az autó akkumulátorához csatlakoztatva parkolás közben is működjön a kamera. Parkolás közben nem állandó a felvétel, a készülék akkor ébred fel, ha mozgást, illetve lökést érzékel a jármű közvetlen közelében.

Felülírhatatlan fájl

A MiVue 795 legfontosabb szolgáltatásait azonban – szerencsére – nem volt alkalmunk kipróbálni: amint a beépített háromtengelyes G-szenzor hirtelen mozgásváltozást – azaz feltételezhetően balesetet – észlel a kamera azonnal elmenti az adatokat egy felülírhatatlan fájlba, így a járművezető bizonyító erővel rögzíti mozgását és cselekedeteit.

+ : egyszerű beüzemelés, használható esti képek, vészgomb.

: nincs beépített memória.

A kamera által készített videók és fényképek a Mio oldalán letölthető szoftver – MiVue Manager – segítségével könnyen rendszerezhetőek és megoszthatóak, és az asztaligép-verzióban térképen is nyomon követhető a jármű mozgása.

A fedélzeti kamera 45-50 ezer forint körüli áron kapható a boltokban.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés