Tech MTI 2020. augusztus. 12. 22:06

Az utolsó egyedek sejtjeiből támasztanának fel egy kihalt orrszarvú fajt

Még ha sikerül is a terv, a faj a genetikai változatosság hiánya miatt hamar újra kihalhat.

Új, kísérleti őssejt-technológiával támasztanák fel a tudósok a szumátrai orrszarvúk malajziai változatát, amelynek utolsó egyede tavaly novemberben múlt ki. Éveken át próbálkoztak, hogy az Iman nevű nősténynek utóda szülessen, de hiába, csak petesejtek, bőr- és más szövetminták maradtak utána. A tudósok most Iman és másik két kimúlt orrszarvú sejtjeit felhasználva dolgoznak.

Nagyon bizakodó vagyok, ha minden működik és mindenki támogat bennünket, nem lehetetlen

– mondta a Reutersnak Muhammad Lokman Md Isa, a malajziai Iszlám Egyetem molekuláris biológusa.

A világ orrszarvúi közül a legkisebbet, a szumátrai fajt 2015-ben nyilvánították vadon kihaltnak Malajziában. Valaha Ázsia-szerte élt, de a vadászat és az erdőirtás nyolcvanra csökkentette az egyedszámot, a megmaradt állatok Indonéziában élnek. Iman 25 évesen pusztult el egy borneói rezervátumban. Hat hónappal korábban múlt ki az utolsó malajziai hím, Tam. Hiába próbálkoztak a kutatók, nem sikerült őket szaporodásra bírni.

A tudósok azt tervezik, hogy a halott orrszarvúk sejtjeit felhasználva petesejteket és spermiumokat hoznak létre, belőlük pedig majd embriókat, melyeket élő, közeli rokon fajok – például lovak – testébe ültetnek.

Hasonló tervet dolgoztak ki a már csak két egyedet számláló afrikai északi szélesszájú orrszarvú megmentésére is. A kutatók 2018-ban sikerről számoltak be, amikor embrióőssejteket sikerült létrehozniuk.

Az eljárás azonban távol van még attól, hogy új állat születhessen belőle – vélték a kutatás vezetői, Thomas Hildebrandt és Cesare Galli. Galli hozzátette:

Még ha sikerrel is járnának, az állatok genetikai változatosságának hiánya nagy veszélyt jelentene a fennmaradásukra hosszú távon.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?